Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Το σταυρόλεξο που κατατρόπωσε τον Άξονα


Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι εφημερίδες πουλούσαν σαν φρέσκα ψωμάκια, Ο κόσμος διψούσε να μάθει τις εξελίξεις από το μέτωπο. Στην αρχή τα νέα ήταν άσχημα (τουλάχιστον όσον αφορά τον συμμαχικό ημερήσιο Τύπο), όμως σιγά σιγά όλα διορθώθηκαν, ειδικά μετά τη μεγάλη νίκη του στρατάρχη Μπέρναρντ Μοντγκόμερι (καμία σχέση με το ομώνυμο παλτό) στο Ελ Αλαμέιν. Αφού λοιπόν η πλέμπα διάβαζε την εφημερίδα της, έπεφτε με τα μούτρα στα σταυρόλεξα. Ένα από αυτά έφερε μεγάλη αναστάτωση στη βρετανική κυβέρνηση και στην ΜΙ5, την υπηρεσία αντικατασκοπίας.


Το Δεκέμβριο του 1943 οι αρχηγοί του αμερικανικού και του βρετανικού στρατού, Ντουάιτ Άιζενχαουερ και Μπέρναρντ Μοντγκόμερι σχεδίασαν την απόβαση στη Νορμανδία, μία κίνηση που θα αποδεικνυόταν καθοριστική για την έκβαση του πολέμου. Στις αρχές Μαΐου ορίστηκε η ημερομηνία: 5 Ιουνίου 1944, ενώ δόθηκαν και τα συνθηματικά.

Έλα όμως που αν κάτι είναι πιθανό να στραβώσει, θα στραβώσει οπωσδήποτε. Στα τέλη Μαΐου, περίπου δέκα μέρες πριν από την επιχείρηση, η Daily Telegraph δημοσίευσε ένα από τα διάσημα σταυρόλεξά της. Και εδώ αρχίζει το πατιρντί. Μία από τις απαντήσεις ήταν η λέξη Mulberry. Αυτό τύχαινε να είναι το όνομα του πλωτού αρχηγείου των Αμερικανών στη Μάγχη. Μία άλλη λύση ήταν το Neptune. Ασφαλώς και έχει σχέση με την υπόθεση. Ήταν ο κωδικός για τη ναυτική υποστήριξη των στρατευμάτων.

Και δεν τελειώνουμε εδώ. Οι πέντε παραλίες της Νορμανδίας όπου θα γινόταν η απόβαση είχαν πάρει κωδικές ονομασίες. Αυτές που θα καταλάμβαναν οι Βρετανοί ονομάστηκαν Gold, Juno και Sword. Οι Αμερικανοί θα αναλάμβαναν τις δύο μεγαλύτερες παραλίες. Αυτές ονομάστηκαν Omaha και Utah. Και οι δύο λέξεις ήταν ανάμεσα στις λύσεις του διαβόητου σταυρόλεξου της Daily Telegraph.

Όμως το πιο εντυπωσιακό είναι άλλο. Κάθε μήνα, ένας νικητής κέρδιζε κάποια χρήματα. Για να διεκδικήσει το έπαθλο έπρεπε να στείλει στην εφημερίδα τη λέξη που σχηματιζόταν σε κάποια αριθμημένα κουτιά του σταυρόλεξου. Η λέξη του μήνα ήταν Overload, η οποία ήταν η κωδική ονομασία... χμ, χμ, ολόκληρης της επιχείρησης!

Προφανώς, οι πράκτορες γούσταραν τα σταυρόλεξα και η είδηση έφτασε στα αφτιά της ΜΙ5. Έτσι, δύο αξιωματικοί μπήκαν στο σπίτι του 54χρονου φιλόλογου Λέοναρντ Ντο, υπεύθυνου των σταυρόλεξων της Telegraph και τον μπουζούριασαν. Τον ρώτησαν γιατί επέλεξε αυτές τις λέξεις και εκείνος απορημένος απάντησε: «γιατί όχι; απαγορεύεται»; Οι πράκτορες έξυσαν την κασίδα τους, συνειδητοποίησαν ότι όντως δεν απαγορευόταν από κανέναν κανονισμό και άφησαν τον δύσμοιρο δασκαλάκο να φύγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες