Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Το μικρότερο πρωτάθλημα του κόσμου


Από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές σε μία ποδοσφαιρική ομάδα, είναι αυτή του σκάουτ. Ειδικά όταν αρμοδιότητά σου είναι να κατασκοπεύσεις τον επόμενο αντίπαλο. Το μάτι πρέπει να κόβει, οφείλεις να είναι άριστος γνώστης της τακτικής και να αντιλαμβάνεσαι το παιχνίδι μακριά από την μπάλα. Γι' αυτό και οι καλοί κατάσκοποι καλοπληρώνονται. Σκάουτ (καλύτερους ή χειρότερους) έχουν ακόμα και οι ομάδες των μικρότερων πρωταθλημάτων, αν και υπάρχει μία περίπτωση που η ύπαρξη κατασκόπων θα ήταν από ανούσια μέχρι ηλίθια. Ας γνωρίσουμε το μικρότερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου!


Αν δεν είστε ορνιθολόγος, μυστικός πράκτορας ή και τα δύο, δεν χρειάζεται να γνωρίζετε το αρχιπέλαγος του Σίλι. Τα 56 νησιά στα νοτιοδυτικά της Αγγλίας, 40 χιλιόμετρα ανοιχτά της Κορνουάλης, είναι το σπίτι 2.000 κατοίκων (1.600 εκ των οποίων μένουν στο Σεντ Μέρις, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος). Χάρη στον τουρισμό και το διάσημο παρατηρητήριο πουλιών, η ανεργία είναι σχεδόν μηδενική. Έτσι, οι κάτοικοι των νησιών δουλεύουν όλη τη βδομάδα, περιμένοντας πώς και πώς την Κυριακή και άλλο ένα ντέρμπι μεταξύ των Γούλπακ Γουόντερερς και των Γκάρισον Γκάνερς.

Μάλιστα! Στο μικρότερο πρωτάθλημα του κόσμου συμμετέχουν δύο ομάδες! Κάθε Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, οι Γκάνερς, φορώντας μπλε εμφανίσεις, αντιμετωπίζουν τους Γουόντερερς, με κόκκινες φανέλες. Το γήπεδο πάντα ίδιο (ο πίνακας του σκορ, δώρο από τον Στίβεν Τζέραρντ, γράφει απλά γηπεδούχος εναντίον... γηπεδούχου), ο διαιτητής ίδιος, οι αντίπαλοι ίδιοι. Οκτώ γύροι πρωταθλήματος, δεκαέξι αγωνιστικές, με τον νικητή να κατακτά την «Ασπίδα της Λέαινας». Και σε πείσμα όσων θεωρούν ότι η ύπαρξη δύο μόνο αντιπάλων φέρνει ρουτίνα, το πρωτάθλημα των Σίλι έχει και Κύπελλο και Λιγκ Καπ! Ο τελικός του Κυπέλλου (η επίσημη ονομασία είναι Χόουλσεϊλερς Καπ) είναι μονός, σε αντίθεση με αυτόν του Λιγκ Καπ (Φόρντεκ Καπ), που είναι διπλός, με τα εκτός έδρας γκολ, όπως είναι φυσιολογικό, να μην μετρούν ως διπλά! Η σεζόν ξεκινά με το Τσάριτι Σιλντ, όπου ο πρωταθλητής αντιμετωπίζει τον Κυπελλούχο. Αν έχει προηγηθεί νταμπλ, στο Σούπερ Καπ συμμετέχει ο... φιναλίστ του Κυπέλλου!

Το θέμα είναι ποιον θα υποστηρίζει κάποιος ουδέτερος. Μα φυσικά την ομάδα όπου αγωνίζονται οι περισσότεροι φίλοι του. Την περασμένη Κυριακή, στην πρεμιέρα της φετινής σεζόν, ένα πλήθος εννέα ατόμων (αν συνυπολογίσουμε τις εννέα μηνών δίδυμες Ζίνα και Μέισι) κατέκλυσε το γήπεδο «Γκάρισον Φιλντ», υποστηρίζοντας και τους δύο αντιπάλους, σε ένα συγκλονιστικό ματς που έληξε 6-6. Εντάξει, δεν είπαμε ότι οι άμυνες είναι και για την Πρέμιερ Λιγκ.

Λίγες ώρες πριν το πρώτο ματς της σεζόν, οι δύο αρχηγοί συναντήθηκαν στο κέντρο του γηπέδου, έστριψαν ένα νόμισμα και άρχισαν να επιλέγουν εναλλάξ τους παίκτες της ομάδας τους για την τρέχουσα σεζόν. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος, όπως εξηγεί ο 49χρονος σέντερ φορ, Στούαρτ Χίτσενς, ο οποίος πέρσι έδωσε με δικό του γκολ το Κύπελλο στους Γκάνερς, γράφοντας το τελικό 9-8 στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. Δεν είναι όλα τα παιχνίδια τόσο κλειστά. Σύμφωνα με τον Χίτσενς «αν πολλοί παίκτες μίας ομάδας λείπουν λόγω δουλειάς, τότε υπάρχει πρόβλημα. Πέρσι σε έναν αγώνα παραταχθήκαμε με 8 παίκτες και τελικά χάσαμε 17-2». Φέτος ανήκει στους Γουόντερερς, αν και πριν την έναρξη του αγώνα ρίχνει μια κλεφτή ματιά στο χρώμα της φανέλας του για να σιγουρευτεί.

Οι Γουόντερερς είναι η μεγάλη ομάδα των νησιών, η πολυνίκης όλων των θεσμών. Βέβαια, ακριβή στατιστικά δεν υπάρχουν, όμως οι προπονητές των δύο συλλόγων συμφωνούν ότι η Γούλπακ έχει περισσότερα τρόπαια. Σύμφωνα με τον κόουτς των Γουόντερερς η διαφορά ξεπερνά τα 20, σύμφωνα με εκείνον των Γκάνερς είναι ζήτημα να έχει η ομάδα του τρία ή τέσσερα λιγότερα.

Το πρωτάθλημα ιδρύθηκε το 1920, με 12 τότε ομάδες. Σιγά σιγά τα Σίλι ερημώνουν και από το 1984, οπότε και άλλαξε δομή η λίγκα, γίνεται προσπάθεια για να σωθεί το μικρότερο πρωτάθλημα του κόσμου, αλλά και η ίδια η κοινωνία. Όμως οι Σιλιανοί (sic) έχουν πάθος. Συνεχίζουν και -ποιος ξέρει- ίσως κάποια μέρα ένας πιτσιρικάς από το Αρχιπέλαγος παίξει στην Πρέμιερ Λιγκ ή στην Εθνική Αγγλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες