Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Ποιανού 'σαι συ (Chuck Norris Edition-IΙ)


Καλωσήρθατε στο τέταρτο μέρος της τριλογίας. Αφού είδαμε πριν από αρκετούς μήνες στα Part I, Part II και Part III πώς βαφτίστηκαν πολλές από τις σημαντικότερες μπάντες της ιστορίας, κλείνουμε σήμερα αυτόν τον κύκλο. Vamos αλάνια, που λέει και ο Μηλιώκας.


Arctic Monkeys: Κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο ροκ συγκρότημα της νέας χιλιετίας. Τους έχω δει εις διπλούν εκ του σύνεγγυς και δεν λυπάμαι τα λεφτά μου. Το όνομά τους προέρχεται από τα κόμικς που έφτιαχνε ως παιδί ο κιθαρίστας του γκρουπ, Τζέιμι Κουκ και αφορούσαν μία ομάδα λευκών μαϊμούδων που έπαιζαν κρίκετ. Άγγλοι...

The Yardbirds: Ωδή στη μαγεία της κιθάρας. Όταν έχεις στη σύνθεσή σου τρεις από τους πέντε κορυφαίους κιθαρίστες της ιστορίας, σύμφωνα με το Rolling Stone, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Ο αγαπημένος του μπλογκ, Έρικ Κλάπτον (#2), ο θρυλικός Τζίμι Πέιτζ (#3) και ο σπουδαίος Τζεφ Μπεκ (#5) διάλεξαν για όνομα το παρατσούκλι του Αμερικανού τζαζ σαξοφωνιά (sic), Τσάρλι Πάρκερ.

Creedence Clearwater Revival: Ευρύτερα γνωστοί ως CCR (όχι, δεν σημαίνει μόνο Cristiano "Cry-baby" Ronaldo) πέρασαν από ένα κάρο ονόματα πριν καταλήξουν. The Blue Velvets, Golliwogs, Fate και τελικά (όπως συνέβη με τους δικούς μας Χειμερινούς Κολυμβητές) κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ χωρίς όνομα, για να υιοθετήσουν τελικά τον τίτλο του δίσκου.

Jefferson Airplane/Jefferson Starship/Starship: Οι άνθρωποι που έβαλαν την αμερικανική folk, στην πρίζα και την αναβίωσαν. Τα παλικαράκια από το Σαν Φρανσίσκο άρχισαν να παίζουν ως The Matrix. Τη μέρα που συγκεντρώθηκαν για να βρουν νέο όνομα, το πικ απ έπαιζε ένα δισκάκι του μπλουζίστα Λέμον Τζέφερσον. Ο κιθαρίστας Γιόρμα Κάουκονεν, μεγαλωμένος στην Ουάσινγκτον) γέλασε και εξήγησε στους υπόλοιπους ότι στην ανατολική ακτή υπάρχει ο όρος Jefferson airplane, δηλαδή το αυτοσχέδιο τσιμπιδάκι που χρησιμοποιείς στις τελευταίες τζούρες του μπάφου για να μην κάψεις τα δάχτυλά σου. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1974 και κάποια από τα μέλη του δημιούργησαν τους Jefferson Starship. Όταν συνέβη το ίδιο με τη νέα μπάντα, ο Πολ Κάρτνερ, το μοναδικό ιδρυτικό μέλος των Jefferson Airplane που είχε απομείνει, μετονόμασε το γκρουπ σε Starship σκέτo. Μετά από 7 χρόνια, όμως, το Jefferson επέστρεψε (μένει μέχρι σήμερα) και ενώ οι επανενωμένοι Jefferson Airplane είχαν βγάλει ένα τελευταίο άλμπουμ το 1989. Μπέρδεμα.

Mamas & the Papas: Δύο πολύ στενοί φίλοι, ο Ντένι Ντόχερτι και ο Τζον Φίλιπς, είχαν περάσει από αρκετές μπάντες και αποφάσισαν να φτιάξουν ένα φωνητικό κουαρτέτο με δύο άντρες και δύο γυναίκες. Η σύζυγος του Τζον, Μισέλ, θα ήταν η μία, ενώ η τέταρτη της μπάντας ήταν η Κας Έλιοτ, παρότι ο Φίλιπς δεν την ήθελε γιατί "ήταν πολύ χοντρή για να κάνει καριέρα". Τελικά είχε τη μεγαλύτερη διαδρομή από όλους σας, μαλάκα ρατσιστή. Δεν σε χάλασε... Πού είχα μείνει; Α, ναι. Αρχικά ονομάζονταν The Magic Cyrcle, όμως μία μέρα, καθώς έβλεπαν όλοι μαζί τηλεόραση, ο διάσημος χαρλεάς (sic) Σόνι Μπάργκερ είπε :"αποκαλούν τις γυναίκες μας φτηνές, εμείς τις λέμε μαμάδες μας". Η Κας σηκώθηκε από τον καναπέ και φώναξε: "Έτσι! Θέλω να γίνω μαμά". Η Μισέλ την ακολούθησε και άρχισαν να χορεύουν και να τραγουδούν "we're the Mamas" (τι να είχαν πιει άραγες;), με τον Ντένι να απαντά: "So what? Υou're the Mamas and we're the Papas"! Τελικά η πορεία του συγκροτήματος τελείωσε άδοξα, όταν ο Τζον Φίλιπς ανακάλυψε ότι η γυναίκα του είχε κρυφή σχέση με τον κολλητό του...

Alice Cooper: Αρχικά Alice Cooper ήταν το όνομα της μπάντας του κυρίου Βίνσεντ Ντέιμον Φέρνιερ, το οποίο εν τέλει ο φρόντμαν υιοθέτησε και μάλιστα το έκανε με κάθε νόμιμο τρόπο, με τις σφραγίδες του, τα ληξιαρχεία του, τα όλα του. Τέλος πάντων, αυτό που ήθελε να πετύχει ο μεσιέ ήταν να βρει ένα ερμαφρόδιτο όνομα για να κάνει εντύπωση. Και τα κατάφερε.

Marilyn Manson: Όπως και παραπάνω, αυτό είναι και το όνομα της μπάντας πέρα από αυτό του φρόντμαν. Κάθε μέλος του συγκροτήματος (ή σχεδόν κάθε μέλος) παίρνει το μικρό όνομα μίας σταρ του Χόλιγουντ και το επίθετο ενός σίριαλ κίλερ. Ο μάγκας πήρε τα καλύτερα. Μέριλιν Μονρό από τη μία, Τσαρλς Μάνσον από την άλλη. Υπάρχουν ακόμα ο Ζα Ζα Σπεκ, ο Τουίγκι Ραμίρεζ και ο Μαντόνα Γουέιν Γκέισι. Γαμάτα. Εγώ αν ήμουν μέλος της μπάντας θα ήμουν σαφώς ο Αλίκη Πάσσαρης. Πάρ' τα Μάνσον.

ZZ Top: Για αρκετά χρόνια, το νόημα του ονόματος της μπάντας ήταν μυστήριο, αν και πολλοί φαντάζονταν ότι είχε σχέση με τον σπουδαίο μπλουζίστα Ζ.Ζ. Χιλ. Όταν το 2005 ο μέγας Μπίλι Γκίμπονς εξέδωσε την αυτοβιογραφία του, εξήγησε ότι το όνομα που πρωτοσκέφτηκε το γκρουπ ήταν ZZ King, μίξη των ονομάτων του Ζ.Ζ. Χιλ και του Μπ.Μπ. Κινγκ. Όμως, επειδή δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ένα βασιλικό επίθετο, αποφάσισαν να το αντικαταστήσουν με τη λέξη Top, αφού ο Κινγκ ήταν κορυφή!

R.E.M.: Οι Αθηναίοι της παρέας. Από την Αθήνα της Τζόρτζια, όχι τη δικιά μας, την ορίτζιναλ. Το REM (Rapid Eye Movement) είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου, το οποίο χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών και διαρκεί 90-120 λεπτά. Είναι το στάδιο του ύπνου που μοιάζει περισσότερο με τον ξύπνιο, αφού η δραστηριότητα των νευρώνων είναι παρεμφερής. Γουάου, θα πείτε, πολύ ψαγμένο ονοματάκι. Αλλά θα σας ξενερώσω, αφού στην πραγματικότητα ο Μάικλ Στάιπ -κατά δήλωσή του- το διάλεξε τυχαία από ένα λεξικό, χωρίς να διαβάσει καν την εξήγηση,

Franz Ferdinand: Τα παλικάρια από το Εδιμβούργο είχαν μόλις τελειώσει την πρόβα τους και κάθισαν σε μία παμπ. Εκείνη την ώρα μετέδιδε τις ντόπιες ιπποδρομίες και ένα από τα άλογα λεγόταν Αρχιδούκας. Ο Άλεξ Καπράνος θυμήθηκε τον προοδευτικό για την εποχή του Αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο, διάδοχο του Αυστροουγγρικού θρόνου, του οποίου η δολοφονία στο Σαράγεβο ήταν η αφορμή για την κήρυξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Και φυσικά, το όνομα ακούγεται τέλεια. Τι καλύτερο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες