Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Το μπλε δόντι που μας ενώνει


Το Bluetooth είναι μία καταπληκτική ασύρματη τηλεπικοινωνιακή τεχνολογία μικρών αποστάσεων, που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποθεώσει, καθώς μας έχει γλιτώσει από τις χρεώσεις των MMS και την ταλαιπωρία των υπέρυθρων. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχει εντελώς ηλίθιο όνομα. Τι σχέση μπορεί να έχει ένα μπλε δόντι με την ένωση των ανθρώπων (ή ακριβέστερα των συσκευών τους) μέσω μικροκυμάτων; Και όμως φίλοι μου έχει!

Η τεχνολογία Bluetooth ανακαλύφθηκε από Σουηδούς ερευνητές της Ericsson το 1994, όμως δυστυχώς το όνομα επέλεξαν Βρετανοί, oι οποίοι προς τιμήν των ερευνητών είπαν να ανοίξουν την Britannica και να ρίξουν ένα βλέφαρο στη σκανδιναβική μυθολογία. Τι σημαίνει Bluetooth; Eίναι απλά η μεταφορά στα αγγλικά του σκανδιναβικού Μπλέταντ (Blåtand), προσωνυμίου του βασιλιά των Βίκινγκς, Χάραλντ Α' της Δανίας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είχε σάπια δόντια το παλικάρι. Είναι πάντρεμα των αρχαίων δανικών λέξεων blå (σκουρόχρωμος) και tand (γενναίος).

Αυτός ο γενναίος σκουρόχρωμος βασιλεύς ήταν πολύ ξηγημένο τυπάκι. Ασπάστηκε το Χριστιανισμό, αλλά δεν απαγόρευσε τη λατρεία των παγανιστικών θεών, των θεών που λάτρευε η μητέρα του, Θάιρα. Όμως η μεγαλύτερη κληρονομιά που άφησε ο Χάραλντ ήταν η ένωση για πρώτη φορά της Δανίας με τη Νορβηγία, φέρνοντας κοντά ανθρώπους που είχαν κοινούς προγόνους, σχεδόν ίδια γλώσσα και χωρίζονταν μόνο από... τη θάλασσα.

Όπως ο Χάραλντ Μπλέταντ Γκόρμσεν έφερε κοντά τα σκανδιναβικά φύλα (πριν τα καταστρέψει όλα αυτός ο άχρηστος γιος του, ο Σβεν Ότο Χάραλντσεν), έτσι και το Bluetooth φέρνει κοντά κινητά, υπολογιστές και όλα τα i-οτιδήποτε της Apple.

Όμως ακόμα και το σήμα του Bluetooth, αυτό το παράξενο Β, που αν το καλοσκεφτείτε μοιάζει με σήμα της Volkswagen (βλ. δίπλα) πεσμένο στα αριστερά, προέρχεται από τον αλάνη τον Χάραλντ. Είναι πρόσμιξη των σκανδιναβικών γραμμάτων χάγκαλαζ () και μπιάρκαραν (), αρχικών του φίλου μας του κυανοδόντη.

1 σχόλιο:

Αναγνώστες