Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ποιανού 'σαι συ (Chuck Norris Edition-I)

Ο τραγουδιστής των Pearl Jam, Έντι Βέντερ, καβάλα στον Ντένις Ρόντμαν
Τον προηγούμενο μήνα παρουσιάσαμε πώς διάλεξαν τα ονόματά τους οι πιο αγαπητές μπάντες στην ιστορία, όπως τις ψήφισαν εκατομμύρια άθρωπες (sic) στο facebook (με κλικ δείτε το πρώτο και το δεύτερο μέρος). OK, το καθήκον μου το έκανα, όμως αυτοί οι ξένοι δεν ξέρουν από μουσική. Άφησαν εκτός μερικά από τα σημαντικότερα συγκροτήματα και κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα ονόματα από πλευράς ανάλυσης. Αυθαίρετα διάλεξα μερικά εξ αυτών και σας τα παρουσιάζω. Θα αναλυθούν σε δύο μέρη, γιατί είναι πολλά και δεν θέλω να μου βαρεθείτε. Είδατε βρε πώς σας σκέφτομαι; Αχάριστοι...

Limp Bizkit:
Σι-χα-μέ-νοι. Οι φίλοι μας έψαχναν ένα απωθητικό όνομα και τα κατάφεραν. Το Limp Bizkit παραπέμπει στο παιχνίδι Limp Biscuit, που έχει ως εξής: έφηβα αγόρια μαζεύονται γύρω από ένα μπισκότο και τις βροντάνε. Όποιος εκσπερματώσει τελευταίος, πρέπει να φάει το μπισκότο. Βρε ουστ.

Β-52's
: Εμπνευσμένο από το ομώνυμο είδος χτενίσματος (πάνω κάτω αυτό της Έιμι Γουάινχαουζ, Θεός σχωρέσ' την), το οποίο με τη σειρά του πήρε το όνομά του τη μύτη ενός πολεμικού αεροσκάφους, του B-52 Stratofortress.

Snow Patrol:
Τρεις Βορειοϊρλανδοί μουσικοί, ο Γκάρι Λάιτμποντι, ο Μαρκ ΜακΚλίλαντ και ο Μάικλ Μόρισον, βρέθηκαν να σπουδάζουν στη Σκοτία. Έφτιαξαν έτσι το συγκρότημα Shrug. Αργότερα, έμαθαν ότι υπήρχαν ήδη δύο γκρουπ με το ίδιο όνομα στην Αμερική, οπότε το άλλαξαν σε Polar Bear. Όμως και πάλι ήρθαν δεύτεροι, και το 1998 μετονομάστηκαν οριστικά σε Snow Patrol.

The Cure
: Το πρώτο τους όνομα, Easy Cure, το πήραν το 1976 από ένα τραγούδι του Λολ Τόλχαρστ. Δύο χρόνια αργότερα η σύνθεση άλλαξε και από σεβασμό προς τους αποχωρήσαντες αποφάσισαν να διαλυθεί το συγκρότημα και να επανιδρυθεί ως The Cure.

Depeche Mode:
Ο Βινς Κλαρκ και ο Άντι Φλέτσερ, φανατικοί οπαδοί των Cure, σχημάτισαν το 1977 τους no Romance in China. Το 1980 προσέγγισαν τον Ντέιβ Γκέιαν και αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα σε Depeche Mode, εμπνευσμένο από το γαλλικό περιοδικό μόδας Depeche mode (προφέρεται ντεπές μοντ).

Duran Duran:
Οι Duran Duran άρχισαν τις εμφανίσεις τους στα μέσα της δεκαετίας του 1970, στο κλαμπ Barbarella του Μπέρμιγχαμ. Έτσι, διάλεξαν για τίτλο τους το όνομα του κακού στην ταινία επιστημονικής φαντασίας "Μπαρμπαρέλα" του Ροζέ Βαντίμ, του "σκηνοθέτη που έφτιαχνε ντίβες". Το όνομα του κακού; Δόκτωρ Ντουράν Ντουράν.

Lunyrd Skynyrd:
Οι Φλορινταίοι αρχικά ονομάζονταν The Noble Five μετά The Backyard αλλά τελικά λόγω του καθηγητή φυσικής αγωγής (sic) ήτοι γυμναστικής, στο γυμνάσιο ονόματι Leonard Skinner το άλλαξαν! Ο Σκίνερ ήταν εξαιρετικά σκληρός και οπισθοδρομικός τύπος και σιχαινόταν τα αγόρια που άφηναν μακριά μαλλιά (όπως τα μέλη της μπάντας) και μάλιστα είχε ζητήσει και πετύχει την αποβολή του φρόντμαν της μπάντας, Γκάρι Ρόσινγκτον, από το σχολείο. Ε, αυτό ήταν! Για να τον... εκδικηθούν παράφρασαν το ονοματεπώνυμό του και έβγαλαν ίσως το πιο περίεργο όνομα μπάντας που πολύ απλά δεν σημαίνει απολύτως τίποτα! (by NobodyIsBiggerThanTheGame, aka Μύθος, aka κλόουν)

Green Day:
Οι Green Day μπήκαν στο στούντιο να ηχογραφήσουν το πρώτο τους άλμπουμ, το 1.000 Hours, ως Sweet Children, όμως λίγες ώρες πριν δημιουργηθεί το εξώφυλλο του δίσκου αποφάσισαν να αλλάξουν. Στο Ιστ Μπέι της Καλιφόρνια, απ' όπου προέρχονται, υπήρχε μία μπάντα με το παρεμφερές όνομα Sweet Baby και έτσι ο Μπίλι Τζο Άρμστρονγκ πρότεινε τη μετονομασία σε Green Day, λόγω της αγάπης του στη μαριχουάνα. Πράσινη μέρα στη δυτικοαμερικάνικη αργκό σημαίνει η μέρα που είσαι μες στην καλή χαρά, μετά από ένα δυο σιγαρέτα άλλου τύπου...

Iron Maiden
: Τα Χριστούγεννα του 1975, ο μπασίστας Στιβ Χάρις σχημάτισε ένα νέο γκρουπ. Την προηγούμενη μέρα είχε δει την ταινία "Ο Άνθρωπος με τη Σιδερένια Μάσκα" του Τζέιμς Γουέιλ. Θυμήθηκε έτσι τη "σιδηρά παρθένο" μία μεσαιωνική μηχανή βασανιστηρίων, που θύμιζε σαρκοφάγο και μέσα ήταν γεμάτη καρφιά.

Jethro Tull:
Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 1962 ως The Blades. Το 1968 τα μέλη του μετακόμισαν από το Μπλάκπουλ στο Λούτον και έπαιζαν σε παμπ και κλαμπ της πόλης, κάθε μέρα με διαφορετικό όνομα. Τελικά κατέληξαν στο Jethro Tull, όνομα ενός πρωτοπόρου γεωπόνου του 18ου αιώνα.

Joy Division:
Η παρέα από το Σάλφορντ του Μάντσεστερ (οπαδοί της Σίτι παρότι προέρχονταν από γειτονιά της Γιουνάιτεντ) ονομάστηκε αρχικά Warsaw, όμως γρήγορα έμαθαν ότι στο Λονδίνο υπήρχε η μπάντα Warsaw Pakt. Έτσι αποφάσισαν να αλλάξουν και ο Ίαν Κέρτις πρότεινε το Joy Division. Έτσι ονομαζόταν η πτέρυγα των ιερόδουλων στο Άουσβιτς, όπως έγραψε στο βιβλίο του, House of Dolls, ο Γέχιελ Ντε-Νουρ, ευρύτερα γνωστός με τον κωδικό του από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, Ka-tzetnik 135633.

Kaiser Chiefs:
Ως φανατικοί οπαδοί της Λιντς, οι Ρίκι Ουίλσον, Άντρου Γουάιτ, Σάιμον Ριξ, Νικ "Πίνατ" Μπέινς και Νικ Χόντγκσον, λάτρευαν ως θεό τον Νοτιοαφρικανό αρχηγό της ομάδας, Λούκας Ραντέμπε. Έτσι ονόμασαν την μπάντα τους Kaiser Chiefs, από την πρώην ομάδα του αγαπημένου τους ποδοσφαιριστή, την Kaizer Chiefs του Γιοχάνεσμπουργκ.

Κasabian:
Αρχικά το γκρουπ λεγόταν Saracuse, αλλά το όνομα παραείναι φλώρικο για ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα της indie-rock σκηνής. Έτσι, το 2000 αποφάσισαν να μετονομαστούν και επέλεξαν το Kasabian, το επίθετο της Λίντα Καζέιμπιαν, οδηγού του αυτοκινήτου διαφυγής της συμμορίας του Τσαρλς Μάνσον μετά τις δολοφονίες της Σάρον Τέιτ (συζύγου του Ρόμαν Πολάνσκι και ενώ ήταν 8,5 μηνών έγκυος) και έξι ακόμα ανθρώπων σε διάστημα δύο ημερών. Η 63χρονη σήμερα Καζέιμπιαν είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, καθώς ερωτεύτηκε τον Μάνσον, τον οποίο έβλεπε και ως δεύτερο πατέρα της, όμως δεν φυλακίστηκε ποτέ, αφού υπήρξε μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη.

Linkin Park
: Φίλοι από το Λύκειο, οι Μάικ Σινόντα, Ρομπ Μπέρντον και Μπραντ Νέλσον, τζαμάρανε ως Xero για τρία χρόνια, πριν αλλάξουν το όνομά τους σε Hybrid Theory. Αργότερα (το 2000) αυτό αποτέλεσε τον τίτλο του πρώτου τους άλμπουμ. Παρένθεση: ποιος θα μου πει πώς λεγόταν το δεύτερό τους άλμπουμ; Ο πρώτος που θα αφήσει σωστή απάντηση στα σχόλια κερδίζει σοκολατάκι. Λοιπόν, στο θέμα μας. Όταν στην μπάντα μπήκε ο Τσέστερ Μπένινγκτον, η μουσική τους άρχισε να αποκτά έναν post-grunge ήχο (μα πώς τα λέω ο άτιμος!) και οι καλλιτέχναι θέλησαν να απαγκιστρωθούν από το προηγούμενο όνομα, που αποτύπωνε περισσότερο το παλιό τους μουσικό ύφος. Αγαπημένο μέρος που άραζαν τα καλόπαιδα από το Άγκουρα Χιλς της Καλιφόρνια ήταν το Λίνκολν Παρκ της Σάντα Μόνικα, οπότε αποφάσισαν να το παραφράσουν για να ονομαστούν μια και καλή Linkin Park.

Megadeth:
Ομολογώ ότι από την Big Four of Thrash, είναι το λιγότερο αγαπημένο μου συγκρότημα. Οι Metallica είναι μύθοι, οι Slayer είναι άρρωστοι και οι Anthrax είναι μακράν οι πιο άρτιοι μουσικοί της παρέας. Ωστόσο, ξέρω να εκτιμώ τους Megadeth, αν και δεν θα πλήρωνα εισιτήριο για να τους δω. ΟΚ, ψεύδομαι. Δεν τους εκτιμώ και θέλω να εξαφανιστούν από το μουσικό χάρτη. Χαρήκατε τώρα; Λοιπόν, ο κύριος Ντέιβ Μάστεϊν ήταν αρχικά μέλος των Metallica, όμως απολύθηκε λόγω της βίαιης συμπεριφοράς του και τα συχνά προβλήματα που αντιμετώπιζε με ναρκωτικά και αλκοόλη. Έτσι, έφτιαξε τους Megadeth, λέγοντας μάλιστα: "Όταν με έδιωξαν από τους Metallica ήθελα αίμα. Το δικό τους. Ήθελα να τους δείξω ότι είμαι ταχύτερος και δυνατότερος". Με μία λέξη: παράνοια. Με δυο λέξεις: βλαμμένος και ηλίθιος. Το όνομα προέρχεται από τον όρο Megadeath, που σημαίνει την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου νεκρών από πυρηνική επίθεση. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο.

Oasis:
Ο Πολ Άρθουρς έτρεχε για κάμποσα χρόνια την μπάντα The Rain, όμως κάποια στιγμή έδιωξε τον Κρις Χάτον, τον τραγουδιάρη του συγκροτήματος. Στη θέση του πήρε τον Λίαμ Γκάλαχερ, ο οποίος πρότεινε το όνομα Oasis, από το Oasis Leisure Centre στο Σουίντον, όπου εκείνη τη μέρα εμφανιζόταν η μπάντα του αδερφού του, Νόελ. Τελικά ο μεγαλύτερος (ηλικιακά και μουσικά) αδερφός προσχώρησε στο γκρουπ, πριν τελικά το 2009 οι δυο τους γίνουν μπίλιες και το σχολάσουν το μαγαζί.

The Offspring:
Η ιστορία ξεκινά το 1983, όταν ο ντράμερ Ντέξτερ Χόλαντ (αργότερα κιθαρίστας και τραγουδιστής της μπάντας) και ο μπασίστας Γκρεγκ Κρίζελ δημιούργησαν το ντουέτο Manic Subsidal. Αφορμή στάθηκε μία συναυλία στο Social Distortion του Σάιπρες, όπου δεν τους επιτράπηκε η είσοδος. Άρχισαν να παίζουν σε ένα γκαράζ και σιγά σιγά η μπάντα έγινε πενταμελής. Το 1986 μετονομάστηκαν σε Offspring, δηλαδή νεογνό. Εμπνευστής του ονόματος ήταν ο φοιτητής ιατρικής Τζέιμς Λίλια, τότε κιθαρίστας του γκρουπ, ο οποίος τελικά αποχώρησε για να ακολουθήσει καριέρα στη γυναικολογία.

Pearl Jam:
Εδώ είμαστε! Τους σέβομαι ως μουσικούς και ως φίλους του μπάσκετ. Είναι άλλωστε το αγαπημένο συγκρότημα του τεράστιου Ντένις Ρόντμαν, εσχάτως Hall of Famer. O Στόουν Γκόσαρντ και ο Τζεφ Άμεντ, αφού πέρασαν από Green River και Mother Love Bone (ένα εξαιρετικό σχήμα που διαλύθηκε όταν ο τραγουδιστής Άντρου Γουντ πέθανε από overdose στα 24 του), έφεραν από το Σαν Ντιέγκο στο Σιάτλ τον Έντι Βέντερ και δημιούργησαν το συγκρότημα Mookie Blaylock. Αν το όνομα δεν σας λέει τίποτα, ντροπή σας, αλλά -τέλος πάντων- θα εξηγήσω. Ο Μπλέιλοκ ήταν ένας καταπληκτικός πλέι μέικερ, με μαγική πάσα και σούπερ αμυντικός. Ωστόσο, ο μούργος ζήτησε πνευματικά δικαιώματα και οι φίλοι μας δεν είχαν τα φράγκα για να τον κάνουν να σκάσει. Τελικά ο Βέντερ πρότεινε το όνομα Pearl Jam προς τιμήν της γιαγιάς του, της Περλ, που έφτιαχνε καταπληκτική μαρμελάδα πεγιότε (ένα φρούτο που συναντάται μόνο στο Μεξικό και στο Τέξας).

Rage Αgainst the Machine:
Fuck you, I won't do what you tell me. Οι πατριάρχες της rap metal δημιουργήθηκαν σε ένα πάρτι, όταν ο κιθαρίστας Τομ Μορέλο άκουσε τον Ζακ ντε λα Ρόσα να κάνει freestyle. Πριν ακόμα βρουν όνομα κυκλοφόρησαν μία πειρατική κασέτα με τον τίτλο Rage Against the Machine, που μεταξύ άλλων περιείχε τα κομμάτια Know Your Enemy, Killing in the Name και Βullet in the Head. H κασέτα εξαντλήθηκε (μία πουλήθηκε πέρσι στο ίντερνετ έναντι 100.000 δολαρίων) και το γκρουπ ονομάστηκε σχεδόν αυτόματα.

Sepultura:
Σε πρώτη ανάγνωση, ο όρος Βραζιλιάνοι μεταλλάδες είναι αστείος, αφού όλοι έχουμε συνδέσει τη χώρα με τη σάμπα. Ωστόσο, το Μπέλο Οριζόντε, είναι η πατρίδα όχι μόνο των μεγάλων ποδοσφαιριστών Έντερ και Τονίνιο Σερέζο, αλλά και της Extreme Metal στη Νότια Αμερική. Όπως κάθε death metal συγκρότημα που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και αυτό έπρεπε να βρει ένα θανατικό και μακάβριο, πλην όμως εύηχο όνομα, οπότε το Sepultura (τάφος στα πορτογαλικά) ήταν ιδανικό. Και προσοχή: προφέρεται σεπουλτούρα (και ακριβέστερα σεϊπουλτσούουρα) και όχι σεπούλτουρα.

UB40:
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το όνομα προέρχεται από το γερμανικό υποβρύχιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το διαβόητο UB-40. Όπως συχνά συμβαίνει, οι περισσότεροι έχουν άδικο και δίκιο έχω εγώ! Οι lads από το Μπέρμιγχαμ σχημάτισαν το γκρουπ όταν ήσαντο ακόμα μαθητές. Οι γονείς των περισσότερων ήταν άνεργοι ανειδίκευτοι εργάτες, οπότε αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα της αίτησης για να πάρει κανείς το επίδομα ανεργίας, η οποία λεγόταν Unemployment Benefit Form 40.

Slipknot:
Τα καμάρια της Αϊόβα, που έχουν τέτοιο όγκο μελών που θα ζήλευε και κολεγιακή marching band. Όλα ξεκίνησαν το Σεπτρέμβρη του 1995, όταν οι Σον Κρέιαν και Πολ Γκέι δημιούργησαν τους Pale Ones. Τα μέλη άρχισαν να αβγατίζουν και τα τραγούδια γράφονταν σε ρυθμούς πολυβόλου. Ένα εξ αυτών ήταν το Slipknot, το οποίο ουσιαστικά ξαναβάφτισε την μπάντα. Στην κυριολεξία, slipknot είναι το είδος του κόμπου για τον οποίο χρησιμοποιείται μόνο ένα σκοινί με το υπόλοιπο να γλιστρά πάνω στη θηλιά. ΟΚ, δεν ήμουν πολύ σαφής, αλλά ψαχτείτε λίγο και μόνοι σας. Μπλόγκερ είμαι, όχι καθηγητής ναυτοκομπικής.

Alice in Chains:
Ο ελληνικής καταγωγής Γιάννης (ή Τζόνι όπως είναι γνωστός) Μπάκολας και ο Λάιν Στέιλι δημιούργησαν τους Alice N' Chains (το όνομα απλά τους ακούστηκε ωραίο) και έπαιζαν ως support σε συναυλίες των Slayer. Όταν διαλύθηκαν, ο Στέιλι έφτιαξε ένα νέο γκρουπ, το οποίο (με παντελή έλλειψη φαντασίας) ονόμασε Alice in Chains, δηλαδή το όνομα που αρχικά είχε προτείνει για το προηγούμενο συκγρότημα ο Μπάκολας και ο Στέιλι είχε τροποποιήσει επειδή δεν του άρεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες