Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ποιανού 'σαι συ; (Part II)


Εχθές μάθαμε πώς εμπνεύστηκαν τα ονόματά τους τα 15 πιο αγαπημένα συγκροτήματα της ιστορίας, βάσει ενός πρόσφατου διαγωνισμού στο Facebook, στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 800.000 χρήστες (μεταξύ αυτών και εγώ ασφαλώς). Σήμερα θα δούμε το δεύτερο μέρος της 30άδας, όμως δεν τελειώνουμε εδώ. Αύριο θα έχουμε και το τρίτο ημιχρόνιο. Συγκροτήματα που δεν μπήκαν στη λίστα εντελώς άδικα κατά τα δικά μου (εντελώς αντικειμενικά και αλάνθαστα) κριτήρια. Θεωρήστε το ως μία... Chuck Norris Edition!


16. Guns N' Roses: Όταν τα επίθετα των μελών σου είναι τέτοια, πρέπει να τα εκμεταλλευτείς. Ο φρόντμαν Αξλ Ρόουζ και ο κιθαρίστας Τρέισι Γκανς ένωσαν τα ονόματά τους και βάφτισαν το γκρουπάκι. Αργότερα ο κύριος Γκανς μας άφησε, και τη θέση του πήρε ο τιτανομέγιστος Σολ Χάντσον, ευρύτερα γνωστός ως Slash, ωστόσο, το όνομα έμεινε ίδιο και απαράλλαχτο, ενώ το λογότυπο της μπάντας είναι από τα γνωστότερα στην ιστορία της μουσικής.

17. Fleetwood Mac: Αντίθετα με τους G N' R, οι Fleetwood Mac μάλλον έπρεπε να σκεφτούν κάτι καλύτερο, παρά να συνθέσουν ονόματα μελών. Ως μέλη των Bluesbreakers, στη μετά Κλάπτον εποχή, ο Μικ Φλίτγουντ και ο Τζον ΜακΒί έγραψαν το τραγούδι Fleetwood Mac και λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του δίσκου αποφάσισαν να διαλύσουν τους Bluesbreakers και να σχηματίσουν ένα γκρουπ με το όνομα του άσματος.

18. Sly & the Family Stone: Άλλη έλλειψη φαντασίας από τους θρύλους της σαϊκεντέλικ σολ. Πώπω, φαίνεται άσχημο στα ελληνικά οπότε αναδιατυπώνω: Άλλη έλλειψη φαντασίας από τους θρύλους της psychedelic soul. Πολύ καλύτερα! Ο Σλάι Στόουν και ο αδερφός του, Φρέντι, ένωσαν τα συγκροτήματά τους και έφτιαξαν τους Sly & the Family Stone. Δάκρυσα μιλάμε...

19. The Kinks: Επιτέλους γαμώτο, ένα όνομα της προκοπής. Αφού πέρασε από τα Pete Quaife Band, The Bo-Weevils, The Ramrods και The Ravens, η ποπ-ροκ μπάντα από το βόρειο Λονδίνο ονομάστηκε The Kinks, παρότι ο τραγουδιστής Ρέι Ντέιβις (παρολίγον μέλος των Beatles) ποτέ δεν χώνεψε τον τίτλο. Νονός ο μάνατζερ του γκρουπ, Ρόμπερτ Ουέις, ο οποίος έψαχνε μία λέξη προκλητική, άτακτη, όμως εντός των αποδεκτών πλαισίων.

20. The Police: Αγαπητέ κύριε Γκόρντον Μάθιου Τόμας Σάμνερ, ονομάσατε εαυτόν Sting και για το γκρουπ σας επιλέξατε το Police; Μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι όπως αρέσκεται να λέει μία φίλη εξ Αμερικής, τα μόνα ελληνικά που έχει μάθει σε άψογη προφορά... Πρόκειται για ένα προβοκατόρικο όνομα, καθώς αυτό που πραγματικά ήθελαν ήταν να τους κάνουν την ερώτηση.
-Γιατί ονομαστήκατε έτσι;
-Για να διαφημιζόμαστε δωρεάν σε όλες τις χώρες του κόσμου, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Σατανικό...

21. Van Halen: Θέλει και ρώτημα; Οι Ολλανδοί μουσικοί Έντι και Άλεξ φαν Χάλεν (Βαν Χάλεν αργότερα ως Αμερικανοί πολίτες) έδωσαν στο γκρουπ το όνομά τους (πλέον 3 στα 4 μέλη είναι της γνωστής οικογενείας). Εδώ που τα λέμε, άλλος τίτλος δεν τους καθόταν. Ξεκίνησαν ως Mammoth. Πιασμένο. Μετονομάστηκαν σε Snake. Πιασμένο. Έγιναν Genesis. Τους πρόλαβε ο Πίτερ Γκάμπριελ. Δε γαμιέται, γινόμαστε Van Halen. Απ' όσο ξέρουμε δεν έχουμε κανέναν ξάδερφο να γρατζουνάει κιθάρα...

22. Metallica: Το Σεπτέμβριο του 1981 ο Λαρς Ούλριχ δημοσίευσε την εξής αγγελία στην εφημερίδα Recycler του Λος Άντζελες: "Ντράμερ ζητά μέταλ μουσικούς για να τζαμάρουν σε μία συναυλία των Iron Maiden". Οι οντισιόν έγιναν και ο φίλος του Ούλριχ, Ρον Κιντάνα, πρότεινε τα ονόματα MetalMania και Metallica. Όλοι καταλαβαίνουμε ποιο είναι το φλώρικο και ποιο το κορυφαίο. Ευτυχώς το κατάλαβαν και τα μέλη του γκρουπ.

23. Byrds: Ως γνήσιοι Καλιφορνέζοι, το 1964 ονομάστηκαν Golden State Boys. Ωστόσο, οι επιρροές από τους Beatles ήταν σαφείς και έτσι θέλησαν να υιοθετήσουν ένα ανορθόγραφο όνομα ζώου. Ο συλλογισμός απλός: Beetles=Beatles, Birds=Byrds.

24. The Miracles: Αν δεν τους ξέρετε, ψάξτε να τους βρείτε, αφού είναι οι πατριάρχες της rhythm & blues. To 1955 ο Ουίλιαμ "Σμόουκι" Ρόμπινσον ονόμασε το γκρουπ The Five Chimes, ενώ αργότερα υιοθετήθηκε το The Matadors. Το 1958 ο Έμερσον Ρότζερς αντικαταστάθηκε από την αδερφή του, Κλοντέτ (μέχρι σήμερα σύζυγο του "Σμόουκι"). Τα μέλη σκέφτηκαν ότι το όνομα είναι πολύ μάτσο για ένα γκρουπ με γυναίκα τραγουδίστρια. Έτσι άλλαξε σε Miracles καθώς δύο από τους μουσικούς (Σμόουκι Ρόμπινσον και Μπόμπι Ρότζερς) γεννήθηκαν με λιγότερο από δύο ώρες διαφορά στο ίδιο νοσοκομείο του Ντιτρόιτ.

25. Public Enemy: Βρε καλώς το χιπ-χοπ... Σήμερα είναι μία mainstream αηδία, αλλά από το 1982 και για καμιά δεκαριά χρόνια, υπήρξαν πρωτοπόροι του χώρου. Ξεκίνησαν ως Spectrum City, όμως κάπου στο 1986, ο Doctor Dré (όχι ο ράπερ αλλά ο ραδιοφωνικός παραγωγός που έδωσε το όνομά του στον προαναφερθέντα), τους είπε ότι ιδανικός τίτλος είναι αυτός του τραγουδιού τους, Public Enemy Number One.

26. The Band: Εδώ είμαστε. Εμπνευσμένο, λιτό, απέρριτο, δωρικό! Νομίζω ότι τα μόνα συγκροτήματα που τους πλησιάζουν σε όνομα είναι δύο δικά μας, η Μπάντα που Παίζει τα Πάντα και η μΠάντα Κοάλα. Αρχικά ονομάζονταν The Hawks, καθώς έπαιζαν ως σαπόρτ για τον Ρόνι Χόκινς. Όμως, όταν το 1968 γνώρισαν τον Μπομπ Ντίλαν, η ζωή τους άλλαξε. Τους πρότεινε το όνομα The Band και αμέσως πήγαν να ελέγξουν αν είναι κατοχυρωμένο. Κι όμως δεν ήταν. Ο Ντίλαν τους έβγαλε και τον πρώτο τους δίσκο. Όταν οι δισκογραφικές τους απέρριπταν χωρίς καν να τους ακούσουν, ο θρύλος της κάντρι ροκ είπε στους ανθρώπους της Capitol Music "ακούστε τους και θα καταλάβετε τι εννοώ". Αμφιβάλω αν κατάλαβαν, όμως αφού το είπε ο μύθος κάτι παραπάνω θα ήξερε. Και ήξερε.

27. Grateful Dead: Μία ιστορία που τα σπάει. Το όνομα επιλέχθηκε από λεξικό! Όπως έγραψε ο Φιλ Λες στην αυτοβιογραφία του "ο Τζερ (Τζέρι Γκαρσία) έψαχνε σε ένα παλιό λεξικό της Britannica [...] και με αυτή την επάργυρη ξωτικένια φωνή του μού είπε, αδερφέ, πώς σου φαίνεται το Greatful Dead"; Σημαίνει η ψυχή ενός νεκρού, ή ο άγγελός του, που δείχνει ευγνωμοσύνη σε αυτόν που οργάνωσε την κηδεία του.

28. Parliament-Funkadelic: Το κορυφαίο P-Funk συγκρότημα της ιστορίας ονομάστηκε αρχικά The Parliaments, εμπνευσμένο από τα τσιγάρα Parliament. Μετά από 13 χρόνια καριέρας και καταξίωσης, το 1969, ο Τζορτζ Κλίντον άλλαξε το όνομα, όταν ανακάλυψε τη λέξη Funkadelic προσπαθώντας να βρει τρόπο να περιγράψει το ψυχεδελικό φανκ παίξιμο του μπασίστα Μπίλι Μπέις Νέλσον. Έτσι το συγκρότημα έγινε Funkadelic and Parliament, ενώ το 1980 το όνομα άλλαξε στο σημερινό Parliament-Funkadelic.

29. The Sex Pistols: Προερχόμενοι από την εργατική τάξη του Λονδίνου, οι Στιβ Τζόουνς, Πολ Κουκ και Γουόλι Νάιτινγκεϊλ, δημιούργησαν το 1972 το συγκρότημα The Strand. Μάλιστα, όπως παραδέχθηκαν αργότερα, τα πρώτα τους όργανα ήταν κλεμμένα. Το 1974 το γκρουπ μετονομάστηκε σε Sex, στο οποίο κότσαραν σύντομα το Pistols, μετά από πρόταση της σχεδιάστριας που προσέλαβαν για να τους φτιάξει λογότυπο.

30. Cream: Ο Έρικ Κλάπτον είχε φύγει από τους Yardbirds και τους Bluesbreakers και είχε ήδη τη φήμη του σπουδαιότερου κιθαρίστα στην Ευρώπη. Το 1966 αποφάσισε να φτιάξει μία μπάντα με τον ντράμερ Τζίντζερ Μπέικερ και τον μπασίστα και πιανίστα Τζακ Μπρους. Τρία από τα μεγαλύτερα ονόματα της βρετανικής μουσικής ενώθηκαν για να φτιάξουν τους Sweet 'n' Sour Rock 'n' Roll, όμως τα ΜΜΕ τους ονόμασαν γρήγορα Cream, καθώς ήταν ο αφρός της τζαζ και της μπλουζ στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες