Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Το πρώτο βίντεο κλιπ στην Ελλάδα

Όταν στη δεκαετία του '60 οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες σε Βρετανία και ΗΠΑ προωθούσαν τα τραγούδια τους με μουσικά βίντεο, εδώ στην Ψωροκώσταινα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, αφού η τηλεόραση ήταν σε προνηπιακό στάδιο. Η μόνη σύνδεση του τραγουδιού με την εικόνα γινόταν μέσω του κινηματογράφου. Κάθε ελληνική ταινία που σεβόταν τον εαυτό της έπρεπε να έχει μία τουλάχιστον σκηνή στα μπουζούκια, όπου ο Χιώτης και η Λίντα, ή ο Ζαμπέτας -εντελώς τυχαία- έλεγαν ένα τραγουδάκι που ταίριαζε ταμάμ στην ιστορία!


Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 1972, με τη θρυλική κινηματογράφηση του "Ζεϊμπέκικου" από τον Λάκη Παπαστάθη. Η Μπέλλου μπροστά, καθισμένη σε ένα σκαμνί να τραγουδά με μια φωνή που έκανε τα πάντα να σείονται και στο βάθος, με την κιθάρα του, ο Σαββόπουλος να ψιθυρίζει σχεδόν θανατικά. Μόνο που εδώ μιλάμε ουσιαστικά για ντοκιμαντέρ, αφού βλέπουμε τα λάθη της Μπέλλου στις πρόβες, το δασκαλίστικο, σχεδόν πατρικό, ύφος του Νιόνιου και τη μεγάλη τραδουδίστρια να καταλήγει "αχ Διονύση με έκανες να τραγουδήσω ποπ"!

Μέσα στα επόμενα χρόνια, κάποιοι καλλιτέχνες έγραψαν, με δικά τους έξοδα, κάποια ερασιτεχνικά βίντεο κλιπ. Όλα όμως σε ζωντανές εμφανίσεις τους, χωρίς καμία σκηνοθεσία. Ο Μάικλ Τζάκσον είχε ήδη βγάλει το Thriller, ίσως το θρυλικότερο κλιπ της ιστορίας, το Physical της Ολίβια Νιούτον-Τζον λατρεύτηκε, αφορίστηκε και λατρεύτηκε ξανά, και στην Ελλάδα δεν είχε βγει ούτε ένα μουσικό βίντεο.

Η αρχή έγινε το 1986 με το πρώτο βίντεο κλιπ εταιρικής παραγωγής στη χώρα. Μην ήταν κάποιο τραγούδι της Κωνσταντίνας; Του Μπίγαλη; Των Λαθρεπιβατών; Της Αλέξιας; Των Bang; Ε, όχι, ήταν το "Κάγκελα Παντού" των Μουσικών Ταξιαρχιών του Τζίμη Πανούση! Ο Διονύσης Σαββόπουλος άκουσε το τραγούδι για μία ζωή που ολάκερη θυμίζει στρατιωτική θητεία και ζήτησε να γίνει ένα βίντεο κλιπ για το παρθενικό επεισόδιο της ιστορικής εκπομπής του, "Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι".

Η ΕΜΙ έβαλε το χέρι στην τσέπη και έδωσε εν λευκώ άδεια στον Τζιμάκο να πράξει κατά το δοκούν. Το σκηνοθέτησε μόνος του και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενα προκλητικό: ο ίδιος ημίγυμνος πάνω σε σταυρό, η δασκάλα σφαγιασμένη, η δασκάλα ως γυμνό (χοντρό) άγαλμα, ο εμπρησμός ενός δέντρου, η φάτσα του Νταλάρα (από τότε κρατά αυτή η εμπάθεια). Υπήρξαν όμως και συγκλονιστικές αλληγορικές σκηνές. Ένα κοπάδι πρόβατα στην αυλή του σχολείου, ο φαντάρος που παίζει τυφλόμυγα και βρίσκεται μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, το 114 στον αριθμό κρατουμένου του Πανούση...

Ο Σαββόπουλος το θεώρησε κιτς και δεν το συμπεριέλαβε στην εκπομπή, όμως ο Χατζιδάκις το λάτρεψε και το έκανε μέρος της μουσικής παράστασης του Σείριου στο ΖΟΟΜ της Πλάκας. Μετά από αυτό, ο Σαββόπουλος το πρόβαλε στην αποκριάτικη εκπομπή του.

Δείτε εδώ το ιστορικό πρώτο βίντεο κλιπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες