Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ποιανού 'σαι συ; (Part I)

Πρόσφατα έγινε ένας ιντερνετικός διαγωνισμός, από τον οποίο αναδείχθηκαν οι 30 πιο αγαπημένες μπάντες της ιστορίας. Δεν συμφωνώ με τη σειρά (νούμερο 5 οι Nirvana και εκτός 30άδας οι Pearl Jam, οι Joy Division και οι Oasis), όμως αυτή ήταν η φωνή του λαού, σαφώς λιγότερο σημαντική από τη δική μου προσωπική άποψη, αλλά ειδικά για σήμερα θα το παίξω δημοκράτης. Πάμε να δούμε από πού κονόμησαν το ονοματάκι τους τα 30 πιο αγαπητά γκρουπ της ιστορίας της μουσικής. Ή μάλλον τα 15 πιο αγαπητά. Το δεύτερο μέρος αύριο...


1. The Beatles: Το συγκρότημα πέρασε από πάμπολλα στάδια μέχρι να φτάσει στο τελικό όνομα. Blackjacks, Quarrymen, Johnny and the Moondogs... Σε μία συναυλία στη μνήμη του Μπάντι Χόλι των Crickets, όλα τα συγκροτήματα χρησιμοποίησαν ονόματα εντόμων. Οι Λένον, ΜακΚάρτνεϊ, Χάρισον και Σάτκλιφ (τότε ντράμερ της μπάντας) εμφανίστηκαν ως Silver Beetles, το οποίο μέσα σε λίγους μήνες εξελίχθηκε στο διάσημο πια The Beatles.

2. Led Zeppelin: Όταν ο Τζίμι Πέιτζ πήγε ένα ντέμο σε δισκογραφική, ο υπεύθυνος του είπε ότι οι πιθανότητες να πιάσει είναι όσες να πετάξει ένα μπαλόνι από μόλυβδο, δηλαδή ένα... lead balloon. Ο Πέιτζ γούσταρε και θέλησε να δώσει το όνομα στην μπάντα του. Τελικά άλλαξε το balloon σε Zeppelin και το lead σε Led, προκειμένου να μην θεωρήσει κανείς ότι κάνει... αβάτζο σε παντός τύπου ηγέτες...

3. Rolling Stones: Το συγκρότημα, το ομώνυμο περιοδικό, αλλά και το τραγούδι του Bob Dylan (Like a Rolling Stone) βαφτίστηκαν από έναν στίχο του Μάντι Γουότερς, στο Mannish Boy. Τα... βαφτιστίρια του έχουν σαρώσει τα βραβεία όπως άλλωστε και το αυθεντικό τραγούδι, ένας ύμνος των μπλουζ.

4. The Who: Επί χρόνια σιχαινόμουν το όνομα της μπάντας, επειδή το θεωρούσα δείγμα έλλειψης φαντασίας. Κι όμως, πρόκειται για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες. Ο κιθαρίστας του γκρουπ, Πιτ Τάουνσεντ, μιλούσε για τις φιλοδοξίες του στη γιαγιά του και της αράδιασε καμιά δεκαριά συγκροτήματα τα οποία θαύμαζε. The who (τους ποιούς;) αναρωτήθηκε η γιαγιά και η μπάντα βρήκε όνομα. Προηγουμένως, είχαν βγάλει ένα σινγκλάκι, εντελώς αποτυχημένο, ως The High Numbers.

5. Nirvana: Ο Κερτ Κομπέιν ήταν τότε φρόντμαν των Fecal Matter, ενώ ο Κριστ Νοβόσελιτς έπαιζε στους Melvins. Τελικά, μετά από ένα... προξενιό τριών χρόνων, οι δυο τους ενώθηκαν και πειραματίστηκαν με τα ονόματα Skid Row, Pen Cap Chew, Bliss και Ted Ed Fred. Τελικά κατέληξαν στο Nirvana, καθώς ο Κομπέιν είχε ήδη αρχίσει να ασχολείται με τον βουδισμό.

6. The Beach Boys: Πόσο αντιπροσωπευτικό όνομα... Τα παλικάρια από το Χόθορν της Καλιφόρνια υμνούν τον ήλιο και τη θάλασσα και δεν μπορούσαν να λέγονται διαφορετικά. Ο Μπράιαν Ουίλσον και ο Μάικ Λαβ έπαιζαν μαζί από το Λύκειο, ως The Olympics' Hully Gully και ως The Pendletones, όμως πολύ σωστά άλλαξαν το όνομά τους.

7. Pink Floyd: Η μπάντα έπαιζε περισσότερο από ένα χρόνο ως The Tea Set, μέχρι να μάθουν ότι υπήρχε άλλο συγκρότημα με το ίδιο όνομα στον αγγλικό Βορρά. Ο Σιντ Μπάρετ, τραγουδιστής του γκρουπ στα πρώτα (ψυχεδελικά) χρόνια, σκέφτηκε τον τίτλο The Pink-Floyd Sound, από τα ονόματα δύο μουσικών της μπλουζ, του Πινκ Άντερσον και του Φλόιντ Κάουνσιλ. Η λέξη Sound κόπηκε γρήγορα, ενώ το άρθρο αφαιρέθηκε όταν ο Ντέιβιντ Γκίλμορ αντικατέστησε τον Μπάρετ.

8. U2: Βλακείες του Μπόνο. Πρόκειται για ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο αμερικανικής παραγωγής, που ο Ιρλανδός πρώην ροκάς, νυν ξεπουλημένος κόλακας, θεωρούσε ότι αντικατοπτρίζει την αμεσότητά του με το κοινό (U2 = you too = κι εσείς).

9. The Clash: Τι Sex Pistols και μαλακίες; Εδώ μιλάμε για σοβαρή βρετανική πανκ. Αρχικά έψαχναν ένα όνομα που θα μένει στο μυαλό και θα κάνει εντύπωση. Έτσι κατέληξαν στο Psycotic Negatives. Μιλάμε, μου έρχεται να ξεράσω το πεπτικό μου σύστημα, πόσο κοινότοπη επιλογή... Ευτυχώς, ο Πολ Σάιμονον κατάλαβε τη μαλακία που πήγε να παιχτεί και έψαξε για κάτι καλύτερο. Μια μέρα διάβαζε στην εφημερίδα ένα άρθρο για τον ψυχρό πόλεμο, με τον τίτλο Clash. Όλα τα άλλα είναι ιστορία.

10. Queen: Ο Φρέντι Μέρκιουρι σκέφτηκε το όνομα Queen στα 13 του, όμως δεν ονόμασε έτσι καμία μπάντα μέχρι να σιγουρευτεί ότι θα κάνει καριέρα ως μέλος της. Το πρώτο όνομα των Queen ήταν Smile, αλλά γρήγορα ο Μέρκιουρι το άλλαξε. Όπως εξήγησε αργότερα "είναι αρχοντικό και θαυμάσιο στο άκουσμά του. Είναι δυνατό όνομα, παγκόσμιο και άμεσο. Μπορείς να δουλέψεις μαζί του οπτικά και γραφιστικά. Είναι τέλειο. Ήξερα από την αρχή ότι θα το συνδέσουν με την γκέι πλευρά μου, αλλά δεν με ενδιαφέρουν όσοι σκέφτονται έτσι".

11. AC/DC: Και γαμώ τις ιστορίες. Ένα μέταλ συγκρότημα (διόρθωση το πρώτο σπουδαίο μέταλ συγκρότημα) που έχει πάρει το όνομά του από ένα αλυσοπρίονο! Οι Μάλκολμ και Άνγκους Γιανγκ σκέφτηκαν το ίδιο όταν η αδερφή τους, Μάργκαρετ, τους ρώτησε τι σημαίνουν τα αρχικά που έφερε το μηχάνημα. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι σημαίνει πως δουλεύει τόσο με συνεχές όσο και με εναλλασσόμενο ρεύμα (alternating current/direct current). Κι όμως, οι Αυστραλοί, συμπατριώτες των αδερφών Γιανγκ, αποκαλούν το συγκρότημα "Άκα Ντάκα". Βρε ουστ τσομπανόβλαχοι, καλά σας κάνουν οι Άγγλοι ρε γίδια.

12. The Velvet Underground: Με φρόντμαν τον Λου Ριντ και μάνατζερ του συγκροτήματος τον ίδιο τον Άντι Γουόρχολ, το συγκρότημα έπρεπε να αποκτήσει ένα άρρωστο όνομα. Αρχικά το γκρουπ ονομάστηκε The Primitives, όμως στα χέρια του Τόνι Κόνραντ, φίλου των μελών, έπεσε ένα βιβλίο με θέμα τον σαδομαζοχισμό στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950. Αυτό ήταν το Velvet Underground του Μάικλ Λέι. Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο.

13. Radiohead: Ονομάζονταν On a Friday και λάτρευαν το όνομά τους, όμως η δισκογραφική τους, η Ρarlophone, είχε άλλη άποψη. Υπέγραψαν συμβόλαιο το 1986 και ο κύριος διευθυντής των δίσκων τους έδωσε δυο βδομάδες προθεσμία να αλλάξουν τίτλο. Τελικά πήραν το όνομά τους από το τραγούδι Radio Head των Talking Heads, καθώς ήταν "το λιγότερο ενοχλητικό κομμάτι του δίσκου True Stories".

14. Aerosmith: Μέχρι το 1970, ο Στίβεν Τάιλερ ήταν ο ντράμερ των Chain Reaction, όμως είχε βαρεθεί να παίρνει τη δόξα κάποιος με χειρότερη φωνή από τη δική του. Αποφάσισε να σχηματίσει μία μπάντα με τους φίλους του, Τζο Πέρι και Τομ Χάμιλτον, μέλη των Joe Perry's Jam Band. Αρχικά ο Πέρι θέλησε να τραγουδά, καθώς δεν υπήρχε άλλος ντράμερ, όμως ο Τάιλερ έθεσε βέτο. Βρήκε από σπόντα τον Νεοϋορκέζο Τζόι Κρέιμερ και τα κακά παιδιά από τη Βοστώνη είχαν πια σχηματιστεί. Το μόνο που απέμενε ήταν να βρουν όνομα. Τότε ο νέος τυμπανιστιρτζής του γκρουπ θυμήθηκε το ψευδώνυμό του στο Λύκειο: Aerosmith, μίξη του βιβλίου Arrow Smith του Σινκλέρ Λούις και του τραγουδιού Aerial Ballet του Χάρι Νίλσον.

15. Black Sabbath: Το πρώτο όνομα του γκρουπ ήταν τουλάχιστον ευφάνταστο: The Polka Tulk Blues Band, το οποίο ο Όζι εμπνεύστηκε από μία φτηνή μάρκα πούδρας που βρήκε στο ντουλάπι της μητέρας του. Οι μαγαζάτορες του Μπέρμιγχαμ τους έλεγαν ότι είναι πολύ μεγάλο και έτσι το όνομα άλλαξε σε Earth, το οποίο ο Όσμπορν σιχαινόταν. Μέχρι που έμαθαν ότι υπήρχε κι άλλο συγκρότημα στην Αγγλία με τον ίδιο τίτλο και αποφάσισαν να το αλλάξουν. Το σινεμά απέναντι από το γκαράζ που έκαναν πρόβες έπαιζε το θρίλερ Black Sabbath του Μάριο Μπάβα, με τον Μπορίς Καρλόφ και τη Μισέλ Μερσιέ. Ο Όσμπορν και ο Μπάτλερ έγραψαν ένα τραγούδι με το ίδιο όνομα και αργότερα, σχεδόν χωρίς να το καταλάβουν, άρχισαν να αποκαλούν έτσι την μπάντα.

2 σχόλια:

  1. Εύγε τέκνον! Για μένα πάντως η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία είναι των Lynyrd Skynyrd. Οι Φλορινταίοι αρχικά ονομάζονταν The Noble Five μετά The Backyard αλλά τελικά λόγω του καθηγητή φυσικής αγωγής (sic) ήτοι γυμναστικής, στο γυμνάσιο ονόματι Leonard Skinner το άλλαξαν! Ο Σκίνερ ήταν εξαιρετικά σκληρός και οπισθοδρομικός τύπος και σιχαινόταν τα αγόρια που άφηναν μακριά μαλλιά (όπως τα μέλη της μπάντας) και μάλιστα είχε ζητήσει και πετύχει την αποβολή του frontman της μπάντας Γκάρι Ρόσινγκτον από το σχολείο. Ε, αυτό ήταν! Για να τον... εκδικηθούν παράφρασαν το ονοματεπώνυμό του και έβγαλαν ίσως το πιο περίεργο όνομα μπάντας που πολύ απλά δεν σημαίνει απολύτως τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου χάρισες μία ολόκληρη παράγραφο, η οποία προοριζόταν για το τέταρτο μέρος της τριλογίας...

      Διαγραφή

Αναγνώστες