Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Οι... Ολυμπιακοί Αγώνες των Εβραίων


Πόσα μετάλλια κέρδισε το Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου; Έχετε δίκιο, πού να θυμάστε. Θα σας πω εγώ. Ένα, το τελευταίο από τα συνολικά 7 Ολυμπιακά μετάλλια της χώρας. Πέντε χάλκινα, ένα αργυρό και ένα χρυσό, αυτό του μεγάλλου αθλητή της ιστιοσανίδας Γκαλ Φρίντμαν, στην Αθήνα το 2004, είναι ο συνολικός απολογισμός στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο 15χρονος Γιόζεφ Γεκουτιέλι δεν άντεχε να βλέπει τους συμπατριώτες του να μην μπορούν να κερδίσουν ούτε ένα μετάλλιο στις Ολυμπιάδες και έτσι εμπνεύστηκε τους... Ολυμπιακούς Αγώνες των Εβραίων, δηλαδή τους... Μακκαβιακούς Αγώνες. Ανά τέσσερα χρόνια, από το 1932 μέχρι σήμερα, Εβραίοι αθλητές από όλο τον κόσμο, μαζεύονται στο στάδιο του Ραμάτ Γκαν και διαγωνίζονται σε ό,τι άθλημα μπορεί κανείς να φανταστεί. Ας πούμε, το σκάκι, το μπριτζ, το μπόουλινγκ, το ποδόσφαιρο σάλας και ο ημιμαραθώνιος, μπορεί να μην είναι ολυμπιακά σπορ, είναι όμως... μακκαβιακά αθλήματα!

Ο κάθε Εβραίος, αλλά και όλοι οι Ισραηλινοί πολίτες ανεξαρτήτου θρησκείας, έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν χωρίς προκριματικά και σε όποιο άθλημα επιθυμούν, αρκεί να περάσουν κάποιες απλές ιατρικές εξετάσεις. Λαμβάνουν μέρος στην παρέλαση της τελετής έναρξης και λήξης (υπάρχει κανονικά φλόγα που καίει σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης) και ανταγωνίζονται επαγγελματίες αθλητές.

Στις Μακκαμπιάδες έχουν πάρει μέρος οι καλύτεροι Ισραηλινοί αθλητές, όπως ο θρύλος του μπάσκετ, Μίκι Μπέρκοβιτς, αλλά και σπουδαίοι Αμερικανοί και Ρώσοι, όπως ο Μαρκ Σπιτζ, ο Τζέισον Λίζακ, ο Μιτς Γκέιλορντ, ο Λάρι Μπράουν, ο Λένι Κρέιζελμπεργκ και η Μέριλιν Ραμενόφσκι. Το 2009 αγωνίστηκαν 6.000 αθλητές από 55 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας). Το Ισραήλ μάζεψε 367 μετάλλια (εκ των οποίων 138 χρυσά) και ρέφαρε για τη μέτρια συγκομιδή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Δεύτερες οι ΗΠΑ με 146 μετάλλια και τρίτη η Ρωσία με 34.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες