Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Τους έφαγε η άμυνα


Σαν σήμερα, πριν από 140 χρόνια, δόθηκε ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας της ιστορίας. Στις 30 Νοέμβρη 1872, στο West of Scotland Cricket Club, στο Χάμιλτον Κρέσεντ, η Σκωτία υποδέχθηκε σε φιλικό την Αγγλία, μπροστά σε 4.000 οπαδούς του νέου αυτού σπορ, οι οποίοι πλήρωσαν από ένα σελίνι για το εισιτήριο.

Στην πραγματικότητα, πριν το ιστορικό αυτό παιχνίδι είχαν δοθεί ακόμα πέντε τουλάχιστον αγώνες στο Λονδίνο, όμως τη Σκωτία εκπροσωπούσαν Άγγλοι με σκωτσέζικη καταγωγή και ελάχιστοι γηγενείς. Άλλωστε, αυτά τα ματς βαφτίστηκαν αγώνες μεταξύ Σαξόνων και Κελτών. Έτσι, όταν ο γραμματέας της αγγλικής ομοσπονδίας Τσαρλς Όκλοκ πρότεινε μία διεθνή αναμέτρηση, το θέμα έχει πρωτοσέλιδο στον Scotsman.

Βέβαια, τα πράγματα ήταν δύσκολα, αφού οι κανόνες των δύο ομοσπονδιών ήταν διαφορετική. Για παράδειγμα οι Σκωτσέζοι έπαιζαν με 14 παίκτες και οι Άγγλοι με έντεκα. Για να λύσει το θέμα, ο Όλκοκ πρότεινε να τηρηθούν οι αγγλικοί κανόνες, με αντάλλαγμα να γίνει ο αγώνας στη Σκωτία.

Ρόλο προπονητή για τους Σκωτσέζους ανέλαβε ο τερματοφύλακας και αρχηγός της Κουίνς Παρκ, Ρόμπερτ Γκάρντνερ, ο οποίος διάλεξε τον εαυτό του και δέκα από τους συμπαίκτες του στις Αράχνες. Αρχικά είχε καλέσει και τους Άρθουρ Κίνερντ (Γουόντερερς) και Χένρι Ρένι (Ρόγιαλ Εντζινίερς), αλλά και οι δύο θα έλειπαν σε επαγγελματικό ταξίδι. Από πλευράς Άγγλων, ρόλο εκλέκτορα ανέλαβε ο ίδιος ο Όλκοκ, ο οποίος μάλιστα θα έπαιζε αν δεν ήταν τραυματίας.

Το ραντεβού δόθηκε για τις 2 το μεσημέρι, αν και τελικά η έναρξη άργησε ένα εικοσάλεπτο λόγω ομίχλης. Από τη μία πλευρά οι Σκωτσέζοι με σκούρες μπλε φανέλες και κόκκινους σκούφους και από την άλλη οι Aγγλοι με λευκά μάλλινα πουλόβερ και μαύρες τραγιάσκες. Στο βαρύ γήπεδο, από τη βροχή που έπεφτε ασταμάτητα για τρεις μέρες, οι πιο μικρόσωμοι Σκωτσέζοι, που γνωρίζονταν άψογα αφού ήταν συμπαίκτες και στον σύλλογό τους, πίεζαν περισσότερο, αλλά το 0-0 δεν θα άλλαζε μέχρι το τέλος. Ίσως επειδή παρατάχθηκαν με το... συντηρητικό σύστημα 2-2-6, απέναντι στο 1-1-8 των Άγγλων.

Ο αγώνας, όπως κάθε ντέρμπι που σέβεται τον εαυτό του, είχε και αμφισβητούμενη φάση. Προς το τέλος του ματς, ο Σκωτσέζος Ρόμπερτ Λέκι σούταρε με δύναμη και πανηγύρισε το γκολ που νόμιζε ότι έβαλε. Όμως, ο διαιτητής Γουίλι Κέι έδειξε άουτ, αφού θεώρησε ότι η μπάλα πέρασε πάνω από το σκοινί που λειτουργούσε ως οριζόντιο δοκάρι.

Οι ομάδες

Σκωτία (όλοι μέλη της Κουίνς Παρκ)
Τερματοφύλακας: Ρόμπερτ Γκάρντνερ
Αμυντικοί: Γουίλιαμ Κερ, Τζόζεφ Τέιλορ
Μέσοι: Τζέιμς Τόμσον, Τζέιμς Σμιθ
Επιθετικοί: Ρόμπερτ Σμιθ, Ρόμπερτ Λέεκι, Αλεξάντερ Ριντ, Μπίλι ΜακΚίνον, Τζέρι Γουίρ, Ντέιβιντ Γουίδερσπουν

Αγγλία
Τερματοφύλακας: Ρόμπερτ Μπάρκερ (Χέρτφορντσαϊντ Ρέιντζερς)
Αμυντικός: Έρνεστ Γκρίνχολγκ (Νοτς Κάουντι)
Μέσος: Ρέτζιναλντ Κουρτενέ (Χάροου Τσέκερς)
Επιθετικοί: Φρέντερικ Τσάπελ, Άρνολντ Κερκ, Κάθμπερτ Όταγουεϊ (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης), Γουίλιαμ Μέιναρντ (Σέρει Ράιφλς), Τζον Μπρόκμπανκ (Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ), Τσαρλς Κλεγκ (Σέφιλντ Γουένσντεϊ), Τσαρλς Τσένερι (Κρίσταλ Πάλας), Τσαρλς Μόρις (Μπαρνς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες