Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Bliss: H φωτoγραφία των Windows


Οι περισσότεροι έχουμε δει την παραπάνω φωτογραφία. Είναι το τοπίο που στολίζει την επιφάνεια εργασίας όσων υπολογιστών λειτουργούν Windows XP, μέχρι να την αλλάξουμε και να βάλουμε την γκόμενά μας, τη γάτα μας ή τον Μάριο Μπαλοτέλι να (μην) πανηγυρίζει το γκολ του κόντρα στη Γιουνάιτεντ.

Η φωτογραφία πάρθηκε το 1996 από τον Τσαρλς Ο'Ριρ, στη Νάπα (όχι την Αγία) της Καλιφόρνιας και την ονόμασε Bliss, δηλαδή απόλυτη χαρά. Βέβαια, στην Ολλανδία αποκαλούν το έργο «Ιρλανδία» και στην Πορτογαλία «Αλεντέζο», μία καταπράσινη επαρχία της χώρας. Δεν πα να τραβήχτηκε όπου θέλει, εμείς θα την πούμε όπως γουσταρίζουμε.

Ο Μπιλ Γκέιτς ήταν θαυμαστής του έργου του Ο'Ριρ και το 1999 του ζήτησε να του πουλήσει μία σειρά από φωτογραφίες για την προσωπική του συλλογή. Όταν είδε το Bliss ο Mr. Microsoft ενθουσιάστηκε και το 2001 τη χρησιμοποίησε στα XP.

Κι ερχόμαστε στο ζουμί. Όλοι έχουμε θαυμάσει τον καταπράσινο λοφίσκο, ο οποίος σύμφωνα με τον καλλιτέχνη δεν έχει υποστεί καμία τεχνική επεξεργασία. Όμως τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη φωτογράφηση, το Νοέμβρη του 2006, καλλιτέχνες του συνεταιρισμού Goldin & Senneby επισκέφτηκαν την τοποθεσία για να διαπιστώσουν ότι τίποτα δεν είναι ίδιο. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν πώς είναι σήμερα ο διάσημος λόφος, μία εικόνα που εγώ προσωπικά χρησιμοποίησα για αρκετό καιρό ως desktop image.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες