Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Η πραγματική ιστορία της Χιονάτης


Μια φορά κι έναν καιρό, στην καρδιά του χειμώνα, όταν οι νιφάδες του χιονιού έπεφταν σαν φύλλα από τον ουρανό, μία βασίλισσα καθόταν σε ένα παράθυρο από μάυρο έβενο. Καθώς έραβε κοιτούσε το χιόνι και τρύπησε το δάχτυλό της με το βελόνι. Τρεις σταγόνες αίμα έπεσαν στο κάτασπρο χιόνι. Τότε, η βασίλισσα ευχήθηκε να αποκτήσει μία κόρη λευκή σαν το χιόνι, με χείλη κόκκινα σαν το αίμα και μαύρα μαλλιά σαν τον έβενο.

Έτσι ξεκινά η ιστορία της Χιονάτης κατά τους αδερφούς Γκριμ, οι οποίοι ανέφεραν πως η μητέρα πέθανε και η μικρή πέρασε τα πάνδεινα από τη μάγισσα μητριά της, που τη ζήλευε, αφού ήθελε να είναι εκείνη η ομορφότερη του βασιλείου.

Αυτά είναι μπούρδες. Το αυθεντικό παραμύθι λέει σαφώς ότι η κακιά μάγισσα δεν είναι άλλη από τη βιολογική μητέρα της Χιονάτης, η οποία αποπειράθηκε να τη σκοτώσει ούτε μία, ούτε δύο αλλά πέντε φορές.

Η πρώτη απόπειρα έγινε όταν η Χιονάτη ήταν μόλις επτά ετών, αφού ο μαγικός καθρέφτης είχε προειδοποιήσει τη μάγισσα ότι το πιτσιρίκι θα γίνει θεοκόμματος, καλύτερος από εκείνη που παρά τη γέννα ήταν μια χαρά μιλφάρα. Μάνα και κόρη πήγαν τσάρκα στο δάσος και όταν η Χιονάτη κατέβηκε από την άμαξα για να κόψει ένα τριαντάφυλλο, η βασίλισσα διέταξε τον αμαξά να ξεκινήσει όσο γρηγορότερα μπορούσε, αφήνοντας τη μικρή. Όμως, το παιδί ήταν σωστός διάολος και γύρισε στο σπίτι.

Τότε, η μάγισσα αποφάσισε να προσλάβει έναν κυνηγό για να σκοτώσει τη μικρή. Ως απόδειξη του ζητά να φέρει πίσω την καρδιά, τα πλεμόνια και το συκώτι της. Ο μισθοφόρος δεν θέλει να εγκληματήσει  αλλά φοβάται και τη βασίλισσα, οπότε βρίσκει μία μέση λύση. Αφήνει το παιδί αβοήθητο στο δάσος για δεύτερη φορά και παραδίδει στη βασίλισσα τα σωθικά ενός γουρουνιού. Εκείνη τα καλομαγειρεύει και τα τρώει για να πάρει τα νιάτα και την ομορφιά της νεκρής.

Η Χιονάτη σώζεται από επτά νάνους, οι οποίοι στην αυθεντική ιστορία είναι απλοί κομπάρσοι και όχι συμπρωταγωνιστές. Αυτό εδώ που τα λέμε είναι και πρακτικό, γιατί πού μπορείς να βρεις επτά νάνους καλούς ηθοποιούς. Δεν είναι όλοι Πίτερ Ντίνκλεϊτζ (σε αγαπώ μωρή παιχτούρα. Αν πεθάνει ο Τίριον σταματώ να βλέπω Game of Thrones). Η βασίλισσα μαθαίνει από τον καθρέφτη ότι η κόρη της είναι ζωντανή, σκοτώνει τον κυνηγό και αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Έτσι, επισκέπτεται μεταμφιεσμένη την (ενήλικη πλέον) Χιονάτη τρεις φορές και εκείνη ανοίγει, παρά τις υποδείξεις των νάνων.

Την πρώτη φορά της πουλά έναν κορσέ. Όταν η Χιονάτη τον φορά, τα μαγικά σκοινιά σφίγγουν, εκείνη δεν μπορεί να πάρει ανάσα και πέφτει αναίσθητη. Για καλή της τύχη, οι νάνοι πρόλαβαν και την έσωσαν. Η Χιονάτη δεν έβαλε μυαλό και άνοιξε ξανά την πόρτα σε μία άγνωστη, η οποία της χάρισε μία κορδέλα για τα μαλλιά, η οποία έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά, αλλά οι νάνοι την έσωσαν και πάλι. Στην τρίτη της επίσκεψη, η βασίλλισα έδωσε στην κόρη της το διάσημο δηλητηριασμένο μήλο. Βέβαια, πλέον η μικρή έχει πάψει να εμπιστεύεται τους αγνώστους. Έτσι, η μάγισσα κόβει το μήλο στη μέση και τρώει το ασφαλές κομμάτι. Μόλις όμως η Χιονάτη δαγκώνει το δικό της μισό πέφτει στα παρκέδια.

Όλοι θεωρούν τη Χιονάτη νεκρή. Την τοποθετούν σε ένα γυάλινο φέρετρο και την εναποθέτουν στο δάσος. Εκεί την επισκέπτονται οι επτά νάνοι και τρία πουλιά: μία κουκουβάγια, ένα κοράκι και ένα περιστέρι. Κάποια στιγμή, ένας πρίγκιπας περνά και κατά λάθος κουνά το φέρετρο. Έτσι, το δηλητηριασμένο κομμάτι που εν τέλει της είχε σφηνωθεί στο λαιμό φεύγει και η Χιονάτη παντρεύεται το σωτήρα της.

Οι δυο τους ζουν ευτυχισμένοι, ενώ εκδικούνται και τη βασίλισσα. Της φορούν ένα ζευγάρι μεταλλικά πυρωμένα παπούτσια και η μάγισσα «χορεύει» μέσα σε αυτά πριν πέσει νεκρή.

Πείτε μου τώρα, δεν είναι καλύτερη αυτή η εκδοχή;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες