Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Χρόνια πολλά facebook


Σήμερα, η Άχρηστη Πληροφορία της Ημέρας, θέλει να ευχηθεί χρόνια πολλά στο facebook και μπράβο της, αφού το δίκτυο του κυρίου Ζούκερμπεργκ μας έχει παραχωρήσει μία γωνίτσα για να διαδίδουμε όλη την άχρηστη γνώση μας. Σαν σήμερα, στις 4 Φλεβάρη 2004, ο φοιτητής του Χάρβαρντ τότε, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εγκαινίασε το thefacebook.com, όπως αρχικά ονομαζόταν, ως έναν ιστότοπο στον οποίο θα συναντούνταν φοιτητές από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τότε, ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν ότι το δημιούργημά του θα πάρει τις διαστάσεις που έχει σήμερα.

Αρχικά, μέλος στο thefacebook.com μπορούσαν να γίνουν μόνο οι φοιτητές του Χάρβαρντ (εκεί που μετά από λίγα χρόνια δίδαξε ο ΓΑΠ για να μην ξεχνιόμαστε) και αποκλειστικά κατόπιν πρόσκλησης. Σιγά σιγά αναπτύχθηκε σε όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς και σε εκατοντάδες λύκεια.

Το 2005, έκοψε το πρόθεμα «the» από τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και άμεσα η PayPal έγινε ο πρώτος μεγαλοεπενδυτής της νέας εταιρίας. Στις αρχές του 2006, οι υπάλληλοι πολυεθνικών εταιριών έγιναν δεκτοί στον (ακόμα κλειστό) κύκλο του facebook, πριν στις 26 Σεπτέμβρη του 2006, ενάμιση χρόνο μετά την ίδρυσή του, ανοίξει για οποιονδήποτε έχει e-mail.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, με το facebook να γίνεται μάστιγα. Δολοφονίες γιατί η κυρά αναγραφόταν ως «ελεύθερη» στο προφίλ της, αυτοκτονίες επειδή σάπισαν οι ηλεκτρονικές φράουλες και άλλα όμορφα. Και φυσικά ο κάθε λογής βλαμμένος που κατηγορεί το facebook για αυτούς τους θανάτους. Λες και ο Ινδονήσιος που τίναξε τα μυαλά επειδή ξέχασε να μαζέψει το καλαμπόκι του από το FarmVille δεν θα έβρισκε αφορμή στην κανονική του ζωή, επειδή, ξέρω 'γώ, του έκοψε το αβγολέμονο.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, και συνάμα το ζουμί της σημερινής μας άχρηστης πληροφορίας, έχει να κάνει με το κοινό του facebook. Σήμερα, υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο ενεργοί λογαριασμοί, πράγμα που σημαίνει ότι το 14,5 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει το δικό του προφίλ. Αν βγάλουμε έξω τους Κινέζους και εν γένει τους Ασιάτες (6,75% των Ασιατών ασχολείται με το «σπορ») και τους Αφρικανούς (ένα σκάρτο 5%), το facebook είναι ικανό να βγάλει παγκόσμια κυβέρνηση.

Βάσει απόλυτων αριθμών, τους περισσότερους χρήστες έχουν οι ΗΠΑ, αφού 164.958.520 Αμερικανοί διατηρούν λογαριασμούς. Δεύτερη, με σχεδόν εκατό εκατομμύρια χρήστες διαφορά έρχεται η Βραζιλία και τρίτη η Ινδία, παρότι μόλις το 5,26% του πληθυσμού της έχει λογαριασμό.

Όσον αφορά τα ποσοστά, στο Μονακό το 97% των κατοίκων είχε έστω και για μία μέρα προφίλ στο facebook, ενώ ακολουθεί το Κατάρ με 80,4% και η Αρούμπα με 74,17%. Αντίθετα, τελευταίοι βάσει ποσοστών, είναι (λόγω νομοθεσίας που το απαγορεύει) οι Κινέζοι, αφού μόνο οι ξενιτεμένοι μπορούν να γίνουν μέλη. Το 0,04% ίσως ακούγεται (και είναι) λίγο, όμως είναι τρομακτικό ότι αντιστοιχεί σε 592.920 νοματαίους. Δεύτερη πιο... αντι-φεϊσμπουκική χώρα είναι η Αμερικανική Σαμόα, με μόλις 82 λογαριασμούς, που αντιστοιχούν στο 0,14% του πληθυσμού. Κι όμως δεν είναι η τελευταία σε απόλυτα νούμερα, αφού στο Βατικανό, είκοσι παπάδες (ή ακόλουθοι, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά) επισκέπτονται με την άδεια του Θεού, τη δημοφιλέστερη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες