Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ο προφήτης κύριος Έντγκαρ Άλαν Πόε

Το 1838, ο μεγάλος Αμερικανός ποιητής Έντγκαρ Άλαν Πόε εξέδωσε το μοναδικό ολοκληρωμένο του μυθιστόρημα. Ήταν η "Αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πύμ από το Νάντακετ". Ένα έργο που ενέπνευσε τον Χέρμαν Μέλβιλ να γράψει τον "Μόμπι-Ντικ" και τον Ιούλιο Βερν το "Γύρο του Κόσμου σε 80 μέρες". Μιλάμε για ένα λογοτεχνικό θησαυρό, που όμως κρύβει μία σκοτεινή... προφητική ιστορία.

Ο ναύτης Άρθουρ Γκόρντον Πυμ έχει μπαρκάρει με ένα φαλαινοθηρικό. Το πλοίο πέφτει σε φουρτούνα και μετά από ώρες το μόνο που έχει μείνει είναι το κουφάρι του. Οι τέσσερις ναύτες σώζονται, όμως μετά από μέρες περιπλάνησης λιμοκτονούν και αποφασίζουν να ρίξουν κλήρο, ώστε να θησιαστεί κάποιος για να ζήσουν οι υπόλοιποι. Και τότε ρίξαμε τον κλήρο να δούμε ποιος θα φαγωθεί, οέ οέ, οέ οέ. Κι ο κλήρος πέφτει στον Ρίτσαρντ Πάρκερ, σε αυτόν δηλαδή που έριξε την ιδέα στο τραπέζι. Οι σύντροφοί του τον σκοτώνουν και τον τρώνε, για να φτάσουν σώοι (οι δύο εκ των τριών, αφού ο ένας πέθανε) στη στεριά μετά από μόλις δύο μέρες.

Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, στις 5 Ιουλίου 1884, το ιστιοφόρο "Μινιονέτ" βυθίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι τέσσερις επιζώντες επί τέσσερις μέρες έψαχναν στεριά, μέχρι που έφτασαν σε ένα νησί, το οποίο ήταν είτε η Αγία Ελένη, είτε το Τριστάν ντε Κούνια. Βρήκαν και έφαγαν μία χελώνα (μαζί και τα κόκκαλα), όμως επί 10 μέρες δεν έβρισκαν φαγητό. Ένας εξ αυτών, ηλικίας 17 ετών, έπεσε σε κώμα, πιθανότατα λόγω "κίτρινου πυρετού" και οι σύντροφοί του συμφώνησαν να τον σκοτώσουν και να τον φάνε. Μάλιστα, όπως συνέβη και στο βιβλίο, οι τρεις... κανίβαλοι σώθηκαν δύο μέρες αργότερα, από ένα διερχόμενο γερμανικό πλοίο. Αλλά αυτό δεν είναι το πιο τρομακτικό. Το όνομα του δολοφονημένου ήταν... Ρίτσαρντ Πάρκερ!

Και μετά λέτε ότι η ζωή δεν μιμείται την τέχνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες