Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Το πριγκιπάτο της Βόρειας Θάλασσας

Πόσο εύκολο είναι για έναν πρώην υποστράτηγο, ψαρά και ραδιοπειρατή να γίνει πρίγκιπας; Αν ιδρύσει δικό του κράτος, τότε είναι ένα κομμάτι τούρτα (a piece of cake). Αυτό σκέφτηκε ο Πάντι Ρόι Μπέιτς, πρώτος πολίτης του μη αναγνωρισμένου μικροκράτους της Σίλαντ. Τι Σίλαντ και βλακείες μωρέ; Πώς λέμε Ιρλανδία, Φινλανδία, Ζηλανδία. Ε, έτσι και εγώ βαφτίζω το εν λόγω κράτος "Πριγκιπάτο της Σηλανδίας".

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, καθώς αν τα παίρναμε από το τέλος θα ήμασταν ή τρελοί, ή σχιζοφρενείς, ή ο Τζορτζ Λούκας. Δέκα χιλιόμετρα ανοιχτά του Σάφολκ, στην ανατολική Αγγλία, οι Βρετανοί έστησαν το 1937 μία αντιαεροπορική πλατφόρμα, 550 τετραγωνικών μέτρων. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πλατφόρμα εγκαταλείφθηκε και παρέμενε αχρησιμοποίητη για 20 χρόνια. Τον Ιανουάριο του 1965, όμως, ο Μπέιτς αποφάσισε να στεγάσει εκεί τον πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό του. Ήταν της μοδός τότε να εδρεύουν οι ραδιοπειραταί σε καράβια, καθώς ένα κενό στο νόμο απαγόρευε να εκπέμπουν μη δημόσιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί από βρετανικό έδαφος. Απλά ο Μπέιτς είπε να γλιτώσει τα έξοδα ανεφοδιασμού των πλοίων και εγκαταστάθηκε στην πλατφόρμα HM Fort Roughs.

Μετά από δύο χρόνια δράσης ως ραδιοπειρατής, στις 2 Σεπτεμβρίου 1967, ο Μπέιτς ανακοίνωσε την ίδρυση του πριγκιπάτου της Σηλανδίας και ο ίδιος αυτοαναγορεύτηκε πρίγκιπας. Το κρατίδιο έχει 3 μόνιμους κατοίκους, δικό του νόμισμα, το σηλανδικό δολάριο, δική του σημαία (βλ. κάτω) και δική του σειρά γραμματόσημα. Περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν (μη αναγνωρισμένα) σηλανδικά διαβατήρια, τα οποία πλέον δεν εκδίδονται.


Η Σηλανδία δεν είναι αναγνωρισμένη από κανένα κράτος, όμως ο πρίγκιπας Ρόι υποστηρίζει ότι έχει επιτύχει την de facto αναγνώριση από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, καθώς βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν έχει δικαιοδοσία πάνω σε όσα συμβαίνουν στην πλατφόρμα, ενώ Γερμανός διπλωμάτης έχει επισκεφθεί τον πρίγκιπα.

Πάντως, ακόμα και αν αναγνωριζόταν, η Σηλανδία δεν θα ήταν η μικρότερη χώρα στον κόσμο. Το Βατικανό είναι κατά 1/5 μικρότερο, όμως σίγουρα θα μιλάμε για την πρώτη χώρα που εδρεύει 100% σε τεχνητό έδαφος και εκείνη με το μικρότερο πληθυσμό.

Πάντως, η Σηλανδία δεν αποκλείεται να γίνει αγκάθι στο πόδι πολλών κυβερνήσεων και πολυεθνικών. Η Wikileaks, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη δικαστηρίων στη "χώρα" συζητά την αγορά της πλατφόρμας για να στεγάσει εκεί τις αποκαλύψεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες