Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ας πάει και το παλιάμπελο


"Ας πάει και το παλιάμπελο", μία φράση που χρησιμοποιούσαν κυρίως οι παλιότεροι όταν ήθελαν να δηλώσουν μεγάλη επιθυμία να αποκτήσουν κάτι. Σήμερα έχει αντικατασταθεί από το σαφώς πιο εύηχο "δε γαμιέται". Παρακαλώ να συνεχίσετε την ανάγνωση, κι ας βρίζω. Είκοσι αναγνώστες μου έχουν μείνει, μην σας χάσω και εσάς.

Μεταφερόμαστε στο 1840, στην Ελλάδα της οθωνικής περιόδου, όταν την καλλιτεχνική Αθήνα σημαδεύει ένα σπουδαίο γεγονός: για πρώτη φορά στα χρονικά, το ρόλο της γυναίκας θα υποδυθεί μία... γυναίκα! Ο λόγος για την πανέμορφη Ιταλίδα πριμαντόνα της όπερας Ρίτα Μπάσο, η οποία θα έπαιζε στο θέατρο Μπούκουρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μελόδραμα "Λουτσία ντε Λαμερμούρ" του Ντονιτσέτι.

Οι Αθηναίοι θέλησαν να δουν από κοντά την Μόνικα Μπελούτσι της εποχής. Όπως ήταν αναμενόμενο τα έχασαν μόλις την πρωταντίκρυσαν και οι γυναίκες τους σκύλιασαν. Όπως αναφέρει και ο στρατηγός Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του "νέοι και γέροι είχαν χάσει τα χρηστά ήθη και η Ελλάς όδευε προς την καταστροφήν". Και όλα αυτά για μία θεατρίνα.

Τέτοια ήταν η λάμψη της Ρίτα Μπάσο, που ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Καλλιφρονάς, ήρθε για χάρη της στα χέρια με τον Άγγλο πρέσβη επειδή δεν τον κάλεσε στη γιορτή προς τιμήν της αοιδού και διέταξε την υπηρεσία απορριμάτων να μην μαζέψει επί ένα μήνα τα σκουπίδια έξω από το σπίτι του! Όμως και ο αρχηγός του αγγλικού κόμματος, Ανδρέας Λόντος, έπαθε κοκομπλόκο με την Μπάσο και έφαγε μία περιουσία στο θέατρο. Ο Μακρυγιάννης τον έδωσε κανονικά: "Παλάβωσαν οι γέροντες και οι μαθητές πουλούν τα βιβλία τους και πάνε v' ακούσουν τη Ρίτα Μπάσσω. Το γέρο-Λόντο, που δεν έχει ούτε ένα δόντι, τον παλάβωσε η Ρίτα Μπάσσω του θεάτρου και τον αφάνισε τόσα τάλλαρα δίνοντας κι άλλα πισκέσια".

Όμως, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ένας απλοϊκός αγρότης από τα Μεσόγεια. Οι πλούσιοι της εποχής είχαν πνίξει στο καράτι την κυρία Μπάσο, η οποία έφτασε να έχει περισσότερα κοσμήματα από τη βασίλισσα Αμαλία. Ο δύσμοιρος γεωργός ήθελε να κάνει το κομμάτι του, όμως πού λεφτά για δωρίσει το κατιτίς του στην πριμαντόνα; Αποφάσισε να "σκοτώσει" ένα αμπέλι, που δεν είχε κερδίσει με πολύ... νόμιμο τρόπο. Όχι μόνο δεν μετάνοιωσε για την κίνησή του, την επένδυση αυτή αν μου επιτρέπετε, αλλά κατά τη διάρκεια της παράστασης σηκώθηκε και φώναξε "για σένανε κυρά μου, ας πάει και το παλιάμπελο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες