Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Μαραθώνιος στον πάγο


Η Ολλανδία βιώνει το βαρύτερο χειμώνα των τελευταίων 30 ετών. Τα κανάλια και οι λίμνες έχουν παγώσει και η θερμοκρασία έχει να δει θετικό πρόσιμο εδώ και βδομάδες. Οι Ολλανδοί όχι μόνο δεν βάζουν τα κλάματα, αλλά αντ' αυτών βάζουν παγοπέδιλα και περιμένουν τον μαραθώνιο του πάγου, μία διοργάνωση που έχει να διεξαχθεί 15 χρόνια.

Πρόκειται για το Έλφστεντοντοχτ (πολύ εύηχο αν μη τι άλλο), τον γύρο 11 πόλεων με παγοπέδιλα. Τι Dancing on Ιce και μαλακίες; Εδώ να μας δείξουν τη μαγκιά τους οι Φραγκολιάδες και οι Πηλιχούδες. Οι σχεδόν 16.000 συμμετέχοντες περιμένουν την οργανωτική επιτροπή να δώσει το ΟΚ για να διασχίσουν την απόσταση των 200 χιλιομέτρων στη βόρεια Ολλανδία. Προς το παρόν το πράσινο φως δεν μπορεί να ανάψει, καθώς για την ασφάλεια των συμμετεχόντων πρέπει καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής το πάχος του πάγου να είναι 15 εκατοστά. Για αυτό έχει επιστρατευτεί μία ομάδα πεζοναυτών, οι οποίοι μέρα και νύχτα προσθέτουν χιόνι στα κανάλια.

Το Έλφστεντοντοχτ είναι εξαιρετικά δημοφιλές, παρότι από το 1909 (οπότε και πρωτοδιοργανώθηκε) μέχρι σήμερα έχει διεξαχθεί μόνο 15 φορές, όσες δηλαδή επέτρεψε ο καιρός. Ο κόσμος ανυπομονεί και οι συμμετοχές είναι τόσο πολλές που (αν τελικά όλα πάνε καλά) όταν ο τελευταίος αθλητής περάσει την αφετηρία, οι πρώτοι θα βρίσκονται ήδη τρεις ώρες στον πάγο.

Άλλωστε, το πατινάζ ταχύτητας είναι, μαζί με το ποδόσφαιρο, το εθνικό σπορ των Ολλανδών και για τον Χανς φαν ντερ Λόουβ, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του μαραθωνίου, η επιτυχία είναι ζήτημα τιμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες