Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Δεν ιδρώνει τ' αφτί τους


Την Κυριακή 199 βουλευτές υπερψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο, παρά τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου και χωρίς να ιδρώνει τ' αφτί τους. Δεν θα εξετάσουμε εδώ αν η συνταγή που επέλεξε η Βουλή είναι η σωστή. Η νεκροψία θα δείξει. Αυτό που θα δούμε σήμερα είναι από πού προέρχεται η φράση "δεν ιδρώνει τ' αφτί του".

Θα μεταφερθούμε στα αρχαία χρόνια. Ο Ασκληπιός, γιος του Απόλλωνα και της Κορωνίδας, δεν ήταν εξ αρχής θεός. Ήταν ένας επαρχιακός γιατρουδάκος, μαθητής του κένταυρου Χείρωνα, ο οποίος ήταν δάσκαλος τόσων και τόσων ηρώων, όπως του Αχιλλέα, του Ιάσονα, του Πάτροκλου και του Πηλέα. Θεός έγινε με... ρουσφετάκι από τον παππού του, τον Δία. Ο Δίας ήταν από μόνος του εξαιρετικός γιατρός, επιδημιολόγος κατά βάση, όμως με τόσες γκόμενες πού να βρει χρόνο για γιατρειές. Έτσι θεοποίησε τον εγγονό του για να ασχοληθεί με την προστασία της υγείας των ανθρώπων.

Ο Ασκληπιός έφτιαξε πελώρια θεραπευτήρια, όπου φιλοξενούσε λεπρούς, ψυχοπαθείς, καρδιακούς και πάσας μορφής αρρώστους. Μάλιστα, δεν δεχόταν πληρωμή μέχρι να γίνει όντως καλά ο ασθενής και αυτό μόνο αν είχε να πληρώσει.

Οι μέθοδοί του ήταν τσαρλατάνικες, όμως θεός ήταν, ό,τι γουστάριζε έκανε. Οι άνθρωποι τον επισκέπτονταν για ψύλλου πήδημα. Μία γυναίκα τον ρωτούσε πώς θα κάνει παιδί (κυρία, κυρία αυτό το ξέρω, να το πω;), άλλος πώς να βρει την όρασή του, άλλος του ζητούσε να τον απαλλάξει από τις ψείρες. Απ' όλους τους πελάτες, η πιο αξιοπρόσεκτη ήταν κάποια νεαρή γυναίκα από την Κόρινθο. Όπως αναφέρει ο Παυσανίας στο βιβλίο "Ελλάδος Περιήγησις", η κοπέλα εξήγησε ότι αγαπά έναν νεαρό και θέλει να μάθει αν αξίζει να ελπίζει. Η απάντηση του Παυσανία ήταν, σε ελεύθερη μετάφραση: "Κλείστο το μουλάρι σε ένα πολύ ζεστό δωμάτιο για κάνα τεταρτάκι. Αν ιδρώσουν τ' αφτιά του, θα σε αγαπήσει, αν δεν ιδρώσουν, μην παιδεύεσαι, θα φας χυλόπιτα κοπελιά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες