Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Αν διάβαζαν κάνα βιβλίο...


Όλοι ξέρουμε την ιστορία του Τιτανικού, του θεωρητικά αβύθιστου πλοίου, που όμως ποτέ δεν κατάφερε να πιάσει λιμάνι και εν τέλει χάρισε 11 όσκαρ στον Τζέιμς Κάμερον. Κι όμως, η τραγωδία της 14ης Απριλίου 1912 θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι άνθρωποι της εταιρείας διάβαζαν κάνα βιβλίο και πιο συγκεκριμένα το Futility.

Το 1898, 15 χρόνια πριν τη ναυπήγηση του Τιτανικού, ο συγγραφέας Μόργκαν Ρόμπερτσον αφηγήθηκε το τραγικό ναυάγιο ενός πλοίου που μετέφερε χιλιάδες ανθρώπους του "Τιτάνα"! Το παρεμφερές όνομα είναι μία μόλις από τις συμπτώσεις ανάμεσα στο ιστορικό και στο λογοτεχνικό ναυάγιο.

- O Τιτανικός ξεκίνησε από την Αγγλία με προορισμό την Αμερική. Ο Τιτάνας ακολουθούσε την ακριβώς αντίθετη διαδρομή και μάλιστα θα χρησιμοποιούσε ακριβώς τις ίδιες προβλήτες.

- Ουσιαστικά τα δύο πλοία είχαν ίδιο μήκος, 265 μέτρα ο Τιτάνας, 268 ο Τιτανικός.

- Ο Τιτάνας, μεταφέροντας 2000 επιβάτες, ήταν το μεγαλύτερο επιβατηγό που είχε εμφανιστεί ποτέ. Το ίδιο ρεκόρ έσπασε (στην πραγματικότητα πλέον) με 2200 επιβάτες ο Τιτανικός.

- Ο πλοίαρχος και των δύο καραβιών, μιλώντας στους επιβάτες στην αρχή του ταξιδιού, χαρακτήρισε το πλοίο του "ουσιαστικά αβύθιστο".

- Ο Τιτανικός μετέφερε 16 σωσίβιες λέμβους, συν τέσσερις φουσκωτές αναδιπλώμενες, δηλαδή λιγότερες από τις μισές που θα χρειάζονταν για να σωθούν όλοι οι επιβάτες. Το ίδιο ίσχυε για τον Τιτάνα, που μετέφερε 24 σωσίβιες λέμβους, "όσο λιγότερες όριζε ο νόμος".

- Ο Τιτάνας βυθίστηκε μία βραδιά του Απρίλη μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο, 400 μίλια από τη Νιούφαουντλαντ, και ενώ με 22,5 κόμβους είχε υπερβεί το όριο ταχύτητας. Ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 14 Απριλίου μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο, 400 μίλια από τη Νιούφαουντλαντ, και ενώ ταξίδευε υπερβαίνοντας το όριο με 25 κόμβους!

- Ο Τιτανικός βρήκε στο παγόβουνο στις 23:40. Ο Τιτάνας "λίγα μόνο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα".

- Και τα δύο πλοία χωρίστηκαν στη μέση πριν βυθιστούν και περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες έχασαν τη ζωή τους.

Το βιβλίο του Ρόμπερτσον βρισκόταν στη βιβλιοθήκη του Τιτανικού. Αν κάποιος αξιωνόταν να το διαβάσει, ίσως να μην είχε γίνει το ναυάγιο και ίσως εμείς να είχαμε γλιτώσει από τον Ντι Κάπριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες