Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Prison Break

Αποδράσεις από τις φυλακές όλου του κόσμου έχουν γίνει με διάφορους τρόπους. Τούνελ, δωροδοκία, μεταμφίεση, ομηρία, όλα παίζουν. Όμως, τίποτα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο η απόδραση με ελικόπτερο. Θορυβώδης, εμφατική, αυθάδης.

Η πρώτη απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο έγινε στην... τηλεόραση. Το 1967 ο Πάτρικ ΜακΓκούχαν, ως κατάδικος Νούμερο 6 στη σειρά The Prisoner, προσπάθησε δύο φορές να το σκάσει από τη φυλακή από αέρος, χωρίς να τα καταφέρει. Αυτό που δεν μπόρεσε ο φανταστικός ήρωας, το έκανε με απόλυτη επιτυχία ο πέρα για πέρα αληθινός Τζόελ Ντέιβιντ Κάπλαν, ένας επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη που φυλακίστηκε στο Μεξικό ως ύποπτος για φόνο. Στις 19 Αυγούστου 1971, ο φίλος του, Κάρλος Αντόνιο Κοντρέρας Κάστρο, νοίκιασε ελικόπτερο, προσγειώθηκε στο προαύλιο της φυλακής Σάντα Μάρτα Ακατίτλα και βοήθησε τον συνεργό του να το σκάσει. Λίγα χρόνια αργότερα, η αθωότητα του Κάπλαν αποδείχθηκε και εκείνος εξέδωσε το βιβλίο "Απόδραση σε 10 δευτερόλεπτα". Η ιστορία του έγινε και ταινία από τον Τομ Γκρις, το Breakout, με τους Τσαρλς Μπρόνσον και Ρόμπερτ Ντουβάλ.

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η απόπειρα απόδρασης (εφόσον είναι αναίμακτη) δεν τιμωρείται, καθώς όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αναζητούν την ελευθερία τους. Ωστόσο, στο Μεξικό, απ' όπου απέδρασε ο Κάπλαν, η ποινή ήταν τότε θανατική, κάτι που όπως είπε δεν γνώριζε όταν επιβιβαζόταν στο ελικόπτερο.

Έκτοτε, έχουν καταγραφεί 35 απόπειρες απόδρασης με ελικόπτερο. Από αυτές, οι 25 ήταν επιτυχείς. Συνολικά 49 κρατούμενοι έχουν αποδράσει καβάλα στο "μεταλλικό κουνούπι" (θα μας πάρει όλους γιούπι), όμως 17 έχουν πέσει νεκροί.

Κατά την (όχι και τόσο ταπεινή) άποψή μου, τον τίτλο της πλέον εντυπωσιακής απόδρασης με ελικόπτερο διεκδικούν οι εξής δύο:

-Ο Γάλλος Μισέλ Βοζούρ συνελήφθη για απόπειρα δολοφονίας και ένοπλη ληστεία το 1984 και καταδικάστηκε σε 28 χρόνια φυλάκιση. Μετά από τρεις αποτυχημένες απόπειρες απόδρασης, σκέφτηκε τη λύση του αέρα. Έτσι, η σύζυγός του έμαθε να πιλοτάρει και στις 26 Μαΐου 1986 προσγειώθηκε στην ταράτσα της φυλακής του Σαντέ, στο Παρίσι, του μεγαλύτερου σοφρωνιστικού ιδρύματος στην Ευρώπη. Εκεί την περίμενε ο άντρας της. Ο τιτανομέγας είχε καταφέρει να κρατήσει όμηρους τρεις φρουρούς, κρατώντας ένα πλαστικό πιστόλι και τέσσερα νεκταρίνια βαμμένα σαν χειροβομβίδες! Οι δυο τους συνελήφθησαν πέντε χρόνια αργότερα, όμως ο Βοζούρ ξαναπροσπάθησε να φύγει, αυτή τη φορά βάζοντας την... γκόμενα να βγάλει το φίδι από την τρύπα, πάλι με ελικόπτερο. Εκείνη όμως δεν τα κατάφερε και αποδείχθηκε ότι σαν τη νόμιμη σύζυγό δεν έχει...

-Στις 30 Δεκεμβρίου 2002, στη φυλακή Κουτσάρας του Πουέρτο Ρίκο, οι τρόφιμοι έπαιρναν το μεσημεριανό τους και προετοιμάζονταν για τη νέα χρονιά. Ξαφνικά, ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε στην ταράτσα και περιμάζεψε πέντε ισοβίτες. Ήταν ο Ορλάντο Βαλντές Καρταχένα, ο Χοσέ Πέρες Ροντρίγκες, ο Βίκτορ Γκονσάλες Ντίας, ο Έκτορ Μαρέρο Ντίας και ο Χοσέ Ρόχας Τάπια, ο οποίος μάλιστα δεν χωρούσε στην καμπίνα και έμεινε να κρέμεται από τα πόδια του πετούμενου. Οι τέσσερις από τους πέντε πιάστηκαν την ίδια μέρα, ενώ ο Βίκτορ Ντίας παραδόθηκε στις Αρχές μία βδομάδα αργότερα.

Ρέκορντμαν στις αποδράσεις με ελικόπτερο είναι ο Γάλλος ληστής και δολοφόνος Πασκάλ Παγιέ. Στις 12 Οκτωβρίου 2001 απέδρασε από τη φυλακή Λιουν στη βόρεια Γαλλία, ενώ δύο χρόνια αργότερα πέταξε πίσω στο προαύλιο της φυλακής για να πάρει μαζί του τους Ερίκ Αλμπορεό, Φρανκ Περλετό και Μισέλ Βαλερό. Οι τέσσερις άνδρες οδηγήθηκαν ξανά πίσω από τα σίδερα το 2003, όμως ο Παγιέ δεν σκόπευε να μείνει σαν καναρίνι στο κλουβί. Στις 14 Ιουλίου του 2007 το έσκασε με τον ίδιο τρόπο από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Γκρας, πριν συλληφθεί στις 21 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους στην Ισπανία. Αυτή τη στιγμή είναι έγκλειστος στη φυλακή της Μπρινιόλ.

Όμως, δεν είναι ο μόνος που την έχει κάνει δις από τη φυλακή πετώντας πάνω από τους τοίχους. Το έχει πετύχει και ένας δικός μας, ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Ο "Ρομπέν των Βουνών", όπως τον έχουν ονομάσει οι εκατοντάδες αγρότες που έχει βοηθήσει να ξεφύγουν από τους τοκογλύφους, έκανε δύο φορές φύλλο και φτερό τα μέτρα ασφαλείας του Κορυδαλλού.

Στις 6 Ιουνίου 2006, ο αδερφός του, Νίκος Παλαιοκώστας, πλησίασε με ελικόπτερο τη φυλακή. Οι φρουροί θεώρησαν ότι ερχόταν κάποιος υπουργός για επιθεώρηση και άνοιξαν δρόμο. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας δεν δυσκολεύτηκε να επιβιβαστεί σε αυτό και να διαφύγει σαν κύριος. Δύο χρόνια αργότερα συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, όμως στις 22 Φεβρουαρίου 2009 την έκανε και πάλι, με τον ίδιο τρόπο, παρέα με τον ισοβίτη δολοφόνο, Αλκέτ Ριζάι. Θα βρίσκονταν στον Κορυδαλλό για μία μόνο μέρα, καθώς είχαν μεταφερθεί από την Κέρκυρα για τη δίκη τους. Από τότε, επτά φυλακές στην Ελλάδα έχουν τοποθετήσει μεταλλικό πλέγμα πάνω από τα προαύλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες