Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ο ορνιθολόγος Τζέιμς Μποντ


Και ποιος δεν έχει δει ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Τα αριστουργήματα με τον Σον Κόνερι και τον Πιρς Μπρόσναν, οι υποφερτές περιπέτειες με τον Ρότζερ Μουρ και οι εκτός τόπου και χρόνου ταινίες με τον Τζορτζ Λέιζενμπι, τον Τίμοθι Ντάλτον και τον Ντάνιελ Κρεγκ (δεν με νοιάζει αν πλησιάζει τον Μποντ του Φλέμινγκ, είναι σφίχτης και ασεξουάλ, δεν κάνει για 007) έχουν χαρίσει χρήμα με το τσουβάλι στους παραγωγούς και δόξα σε έναν... ορνιθολόγο!

ΟΚ, ο λογοτεχνικός και κινηματογραφικός κατάσκοπος έχει ρίξει δεκάδες γυναίκες, έχει τουλουμιάσει στο ξύλο τους "κακούς" και έχει στείλει μερικές εκατοντάδες ανθρώπους να συναντήσουν το δημιουργό τους (εκτός από τον γλυκούλη Κρεγκ που δεν έχει άδεια να σκοτώνει ο καλός μου). Όμως, ο "νονός" του ήταν ένας καλοκάγαθος ορνιθολόγος.

Καλά μην δέρνετε. Εξηγούμαι. Ο εμπνευστής του θρυλικού 007, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ίαν Φλέμινγκ, ήταν φανατικός παρατηρητής πουλιών. Για αυτό άλλωστε είχε μετακομίσει μόνιμα στην Τζαμάικα ώστε να εξασκεί το χόμπι του και να διαβάζει τα βιβλία του αγαπημένου του ορνιθολόγου, του Αμερικανού Τζέιμς Μποντ!

Όταν εμπνεύστηκε τον ήρωα των βιβλίων του, το 1953, θέλησε να του δώσει ένα συνηθισμένο ονοματεπώνυμο. Έτσι έγραψε στο ζεύγος Μποντ ζητώντας την άδεια καθώς το όνομα ήταν "απλό, απέρριτο, μη ρομαντικό, αγγλοσαξονικό και ανδροπρεπές". Η απάντηση ήταν θετική και έτσι γεννήθηκε ο μεγαλύτερος χάρτινος γυναικοκατακτητής μετά τον Δον Ζουάν.

Ο σάρκινος Μποντ έγινε μεγάλος φαν του Φλέμινγκ. Μέχρι το θάνατό του, το 1989, είχε διαβάσει και τα 14 βιβλία με τα κατορθώματά του και είχε δει τις περισσότερες από τις 16 ταινίες που είχαν γυριστεί μέχρι τότε. Οι δύο άνδρες έγιναν φίλοι, επικοινωνούσαν συχνά και αντάλλασαν χειρόγραφα των βιβλίων τους πριν κυκλοφορήσουν. Στο αντίγραφο του "Ζεις μονάχα δυο φορές", η αφιέρωση του Βρετανού συγγραφέα ήταν "Στον αληθινό Τζέιμς Μποντ, από τον κλέφτη της ταυτότητάς του".

Προς τιμήν του Μποντ, το μυθιστόρημα Dr. No διαδραματίζεται σε ένα καταφύγιο πουλιών στις Μπαχάμες, ενώ σχετικές αναφορές υπάρχουν και στην ταινία Die Another Day του 2002. Στα πρώτα λεπτά βλέπουμε τον Πιρς Μπρόσναν να διαβάζει το βιβλίο "Πουλιά των Δυτικών Ινδιών" με το όνομα του συγγραφέα να φαίνεται φαρδύ πλατύ στην κάμερα. Λίγες σκηνές αργότερα συστήθηκε στην Χάλι Μπέρι ως ορνιθολόγος και αποκάλυψε την... πραγματική του ταυτότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες