Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Το γουρούνι που έφερε τον πόλεμο


Το 1810, Ρόουντ Άιλαντ, στις ΗΠΑ, γίνονταν εκλογές και ένας αγρότης, φανατικός υποστηρικτής του Ομοσπονδιακού Κόμματος, ξεκίνησε για να ψηφίσει. Ήταν ήδη αργά το απόγευμα όταν έφυγε από το σπίτι, όμως δεν έμελλε ποτέ να φτάσει στο εκλογικό κέντρο. Ξαφνικά άκουσε το κλάμα ενός γουρουνιού και άρχισε να ψάχνει. Πραγματικά, ένα από τα ζωντανά του είχε παγιδευτεί σε ένα φράχτη, κάτι που εκμεταλλεύονταν οι λύκοι της περιοχής. Έτσι σταμάτησε και το ελευθέρωσε.

Έτσι, δεν πρόλαβε να ψηφίσει και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων (ω μάλιστα, τότε ήταν ένα κόμμα) κέρδισε για μία ψήφο.

Αν το γουρούνι δεν είχε παγιδευτεί, τότε ο Δημοκρατικός υποψήφιος δεν θα εκλεγόταν σύμβουλος της πολιτείας, καθώς σε περίπτωση ισοψηφίας τον νικητή έκρινε ο κυβερνήτης, μέλος του Ομοσπονδιακού κόμματος.

Και πού είστε ακόμα...

Τρεις μήνες μετά, τα συμβούλια των πολιτειών θα εξέλεγαν τους γερουσιαστές (όπως γινόταν μέχρι το 1880). Το Ρόουντ Άιλαντ έβγαλε Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικάνο εκπρόσωπο. Για μία ψήφο. Κάτι που δεν θα γινόταν αν το γουρούνι δεν είχε παγιδευτεί στο φράχτη, αν ο αγρότης ψήφιζε κανονικά και εκλεγόταν ο Ομοσπονδιακός σύμβουλος της πολιτείας.

Δύο χρόνια μετά, η γερουσία αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στην Αγγλία, διεκδικώντας την ανεξαρτησία των ΗΠΑ. Η πρόταση ανήκε στους Δημοκρατικούς-Ρεπουμπλικάνους και οι Ομοσπονδιακοί ήταν αντίθετοι. Όμως η ψήφος του Δημοκρατικού γερουσιαστή από το Ρόουντ Άιλαντ οδήγησε στον πόλεμο, στην ανεξαρτησία της χώρας (και στη διάσπαση των Ομοσπονδιακών).

Και όλα αυτά επειδή ένα γουρούνι πιάστηκε σε ένα φράχτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες