Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Subbuteo


Το Subbuteo, το επιτραπέζιο ποδόσφαιρο δηλαδή, είναι ένα παιχνίδι που εδώ και έξι δεκαετίες έχουν λατρέψει τα νεαρά αγόρια σε όλο τον κόσμο. Οι κανόνες είναι παρεμφερείς με αυτούς του κανονικού ποδοσφαίρου. Υπάρχει οφσάιντ, υπάρχει φάουλ, υπάρχει πέναλτι, κάρτες κ.ο.κ, ενώ φυσικά υπάρχουν και ιδιαίτεροι κανονισμοί όπως η γραμμή σκοραρίσματος και ο εξωτερικός παίκτης. Τους κανόνες του παιχνιδιού μπορείτε να βρείτε εδώ.

Από το 1970 υπάρχει και το αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Εντάξει, δεν συγκεντρώνει ούτε την προσοχή ούτε τους χορηγούς ενός πραγματικού Μουντιάλ, όμως για τους φαν του Subbuteo είναι τουλάχιστον ισάξιο.

Η Ελλάδα έχει το μερίδιο επιτυχίας της. Το 1990, στη Ρώμη, ο φαντάρος Άγγελος Τσακίρης αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Αφού νίκησε τον κάτοχο του τίτλου, τον Ελβετό Βίλι Χόφμαν, αντιμετώπισε ως αουτσάιντερ τον Γάλλο Φρεντρίκ Ερναντέζ. Βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ, όμως η αντεπίθεση μόλις ξεκινούσε. Ισοφάρισε με το αυτογκόλ του Γάλλου τερματοφύλακα και πήρε τη νίκη με ένα καταπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή. Η μεγαλύτερη φάση του αγώνα έγινε 4 λεπτά πριν το φινάλε, με την εντυπωσιακή απόκρουση του Τσακίρη και τον τερματοφύλακά του να εκσφενδονίζεται στις προστατευτικές πινακίδες.

Το 1997, στην Αθήνα, ο Διονύσης Κούτης πήρε τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία κάτω των 20 ετών, ενώ ο 14χρονος Δημήτρης Μπέης πρώτευσε στα U16. Το θρίαμβό του επανέλαβε το 1999 στο Ντελφτ της Ολλανδίας. Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα γίνει στις 21 και 22 Ιουλίου στην Αθήνα.

Μπορείτε να δείτε εδώ στιγμιότυπα από το θρίαμβο του Άγγελου Τσακίρη το 1990 στη Ρώμη.

1 σχόλιο:

Αναγνώστες