Τα χαρτιά είναι μακράν το διασημότερο επιτραπέζιο παιχνίδι στον πλανήτη. Ποιο τάβλι, ποια ντάμα και ποιο σκάκι; Ο καθένας σας αν ανοίξει αυτή τη στιγμή τα συρτάρια του σπιτιού του θα βρει τουλάχιστον μία. Χωρίς να υπολογίζουμε τα καζίνο και τα διαφορετικά είδη τράπουλας (ταρό, τίτσου, UNO κλπ), αυτή τη στιγμή στα σπίτια του πλανήτη βρίσκονται πάνω από 5 δισεκατομμύρια τράπουλες. Τρομακτικό!
Ανέγγιχτες, φαγωμένες, χάρτινες, πλαστικές... Υπάρχουν δεκάδες είδη τράπουλας και με διαφορετικούς σχεδιασμούς. Οι πιο απλές, οι πιο... πονηρές, οι θεματικές. Όμως ποια είναι η αυθεντική τράπουλα;
Μέχρι το 1447, η κάθε χώρα, ή ακόμα περισσότερο η κάθε περιοχή, είχε τη δική της τράπουλα. Με διαφορετικό αριθμό φύλλων, με άλλη αρίθμηση. Όπως καταλαβαίνει κανείς, αν κάποιος ήθελε να παίξει χαρτιά... εκτός έδρας, ήταν καταδικασμένος. Γάλλοι και Άγγλοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και αποφάσισαν να δημιουργήσουν την οικουμενική τράπουλα. Τρεις ομάδες ανθρώπων, μία από το Έσεξ, μία από τη Ρουέν και μία από το Παρίσι παρουσίασαν από ένα πρωτότυπο. Το κοινό έκλεψε η τελευταία.
Η παρισινή τράπουλα είχε 52 φύλλα, χωρισμένα σε 4 ομάδες: σπαθιά, κούπες, μπαστούνια και καρό. Όμως αυτό που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν οι 12 φιγούρες, καθώς η κάθε μία έφερε το όνομα ενός ιστορικού ή μυθολογικού ήρωα.
Ας τις δούμε μία μία:
Ρήγας Σπαθί: Δαβίδ. Ο βιβλικός δεύτερος βασιλιάς του Ισραήλ. Ξέρετε τώρα, το αλάνι που σκότωσε τον Γολιάθ με τη σφεντόνα
Ρήγας Κούπα: Κάρολος. Αναφέρεται είτε στον Καρλομάγνο, βασιλιά των Φράγκων, των Λομβαρδών και ιδρυτή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, είτε στον Κάρολο Ζ', βασιλιά της Γαλλίας εκείνη την εποχή
Ρήγας Καρό: Ιούλιος Καίσαρας, ο πασίγνωστος Ρωμαίος στρατηγός, που μπορεί μεν να γελοιοποιείται από τον Αστερίξ και τον Οβελίξ (καμιά φορά ακόμα και από τον Ιντεφίξ), όμως στην πραγματικότητα -κακά τα ψέματα- ήταν μία σχεδόν αήττητη στρατιωτική μεγαλοφυΐα.
Ρήγας Μπαστούνι: Μέγας Αλέξανδρος. Σαν να λέμε ο δικός μας άνθρωπος. Μέσα σε 15 χρόνια κατέκτησε ό,τι μπορούσε να κατακτηθεί, έσφαξε κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρωπάκια του Θεού (ή των θεών για να είμαστε ακριβείς) και τον αναδείξαμε μεγαλύτερο Έλληνα της ιστορίας στη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ, έτσι για να μπούμε στο μάτι των γειτόνων που του στήσανε και άγαλμα.
Ντάμα Σπαθί: Παλλάς. Δεν μιλάμε για κανένα παλάτι, ούτε για το θέατρο στο κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για την Αθηνά Παλλάδα, θεά της σοφίας, που πήρε το προσωνύμιό της είτε από τον γίγαντα Πάλλαντα, τον οποίο σκότωσε στη Γιγαντομαχία, είτε επειδή γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία πάλλοντας το δόρυ της.
Ντάμα Κούπα: Ιουδίθ. Όχι το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά μία από τις δύο συνονόματες συζύγους του Ησαύ, όπως αναφέρεται στο βιβλίο της Γένεσης.
Ντάμα Καρό: Ραχήλ. Πρόκειται είτε για τη βιβλική προφύτη και σύζυγο του Ιακώβ, είτε για την επίσημη βασιλική ερωμένη του Καρόλου Ζ', Αν Σορέλ, που έφερε το ψευδώνυμο Ραχήλ.
Ντάμα Μπαστούνι: Αρζίν. Η πιο παράξενη από τις 12 φιγούρες, καθώς αυτό το όνομα δεν υπάρχει. Εικάζεται ότι είναι αναγραμματισμός (Argine) του λατικού regina (=βασίλισσα), ή κατά άλλους λάθος μεταφορά του ονόματος της Αργείας, μητέρας του Άργου, μυθικού κατασκευαστή της Αργούς, του πλοίου του Ιάσονα και των Αργοναυτών του.
Βαλές Σπαθί: Χόλγκερ ο Δανός. Πολεμοχαρής τυπάκος, ιππότης του 12ου αιώνα και πρωτοπαλίκαρο του Καρλομάγνου. Ψαγμένη επιλογή αν μη τι άλλο.
Βαλές Κούπα: Λα Χιρ. Ο λόγος για τον Ετιένε ντε Βιλιόλ, τον επονομαζόμενο "σκατζόχοιρο". Ήταν ο στενότερος συνεργάτης της Ζαν ντ' Αρκ και αργότερα υπουργός πολέμου κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου Ζ'.
Βαλές Καρό: Έκτορας. Μυθικός πρίγκιπας της Τροίας, γιος του Πρίαμου και της Εκάβης και αρχηγός των Τρώων κατά την υπεράσπιση της Τροίας, μέχρι τη δολοφονία του από τον Αχιλλέα.
Βαλές Κούπα: Σερ Λάνσελοτ. Το φίδι που έτρεφε στον κόρφο του ο Αρθούρος και ο αλήτης του πήρε τη γυναίκα (καλή τσουλίτσα και αυτή η Γκουίνεβιρ).
Τόσο καλοί άνθρωποι, αλλά γιατί τους έκλεψε τη δόξα το Δέκα το Καλό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ σβέρκος του χαρτοπαίκτη, ζυγό δεν σηκώνει. Βαρέθηκε τους βασιλιάδες και λάτρεψε τα 10άρια
Διαγραφή