Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, ντυθείτε ζεστά


Η μέτρηση της θερμοκρασίας στην κλίμακα Κελσίου βγάζει πολύ περισσότερο νόημα από εκείνη σε βαθμούς Φάρεναϊτ. Στο 0 παγώνει το νερό, στους 100 βράζει (σε μηδενικό υψόμετρο). Γι' αυτό και έχει εξαπλωθεί παντού, πλην των ΗΠΑ, της χώρας που οι άνθρωποι μετρούν με πόδια, ουγκιές, λίβρες, ίντσες, γιάρδες, εκτάρια και αποκαλούν ποδόσφαιρο ένα άθλημα που παίζεται με τα χέρια.

Και ασφαλώς βγάζει περισσότερο νόημα από την τέλεια μαθηματικά κλίμακα του Κέλβιν. Ας ανοίξουμε κάπου εδώ μία παρένθεση. Ορίστε: (. Ο κύριος Κέλβιν απέδειξε ότι η κατώτατη πιθανή θερμοκρασία είναι -273,15 βαθμοί Κελσίου, το οποίο στη δική του κλίμακα ονόμασε 0. Προκύπτουν δύο προβλήματα. Πρώτον θα ήταν ηλίθιο να λέμε "πω πω, το παιδί ψήνεται στον πυρετό, έχει 311 και 35". Δεύτερον, αν κάποιος στο μέλλον αποδείξει ότι η θερμοκρασία μπορεί να πέσει ακόμα και μισό βαθμό πιο κάτω, τότε η κλεψιμαίικη κλίμακα Κέλβιν καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Κλείνει η παρένθεση: ).

Μόνο που και με τη γνωστή μας κλίμακα Κελσίου, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Το 1742, ο Σουηδός αστρονόμος Άντερς Σέλσιους αποφάσισε να φτιάξει μία κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας, χρησιμοποιώντας το 100 ως σημείο πήξης του νερού και το 0 ως σημείο βρασμού. Οι συνεργάτες του ντράπηκαν να του πουν ότι αυτό είναι μάλλον παράλογο και περίμεναν το θάνατό του, δύο χρόνια αργότερα για να φέρουν τα πάνω κάτω (κυριολεκτικά). Τότε ο βοτανολόγος Καρόλους α Λινέ (ο άνθρωπος που ονόμασε το είδος μας Homo Sapiens, για να μαθαίνετε και κάτι από τον σοφό φύλαρχο) την αντέστρεψε και προσπάθησε να της δώσει το όνομά του το κάθαρμα.

Αν δεν το είχε κάνει, τώρα θα βλέπαμε σήμερα τον Τάσο Αρνιακό να παίρνει αυτό το ημικακόμοιρο χαμόγελο και να ανακοινώνει: "Αύριο η θερμοκρασία θα ανέβει, γι' αυτό ντυθείτε καλά, βάλτε και κανένα κασκολάκι και ανάψτε το καλοριφέρ". Δεν βγάζει νόημα, έτσι δεν είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες