Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ο συλλέκτης ψευδών αναμνήσεων


Υπάρχουν συλλέκτες και συλλέκτες. Άλλος μαζεύει γραμματόσημα, άλλος πεταλούδες, άλλος τηλεκάρτες, άλλος CD, άλλος κιλότες από πρώην γκόμενες. Όμως, ένας επιχειρηματίας από το Όουλου της Φινλανδίας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, είναι διαφορετικός. Στη συλλογή του έχει εκατοντάδες... ψευδείς αθλητικές αναμνήσεις. Τι εννοώ; Ας κάνουμε πρώτα μία εισαγωγή.

Έχουμε δει πάμπολλες φορές αθλητές να φορούν μπλούζες μέσα από τη φανέλα της ομάδας ώστε μόλις σκοράρουν να εμφανίσουν ένα μήνυμα. Άλλες φορές, σε έναν τελικό, οι δύο ομάδες τυπώνουν καπέλα και μπλουζάκια με μηνύματα του τύπου "Πίκι Πίκι Ραμ FC, Abaleague Champions 2012". Τι γίνεται όμως με τα προϊόντα που προορίζονταν για την ηττημένη ομάδα; Στην Αμερική έχει βρεθεί λύση και οι κούτες με χιλιάδες άχρηστα ρούχα στέλντονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου ώστε να πιάσουν τόπο. Στα μέρη μας όμως, όλα αυτά πετάγονται. Όλα; Όχι, γιατί ένας 60χρονος μικροκαμωμένος κύριος (δεν τον έχω δει ποτέ, αλλά τον φαντάζομαι σαν τον Μίκι Ρούνεϊ, έχετε κάνα πρόβλημα;) παραμονεύει.

Ο εν λόγω ανήρ έχει στη συλλογή του τέτοιου είδους αντικείμενα. Οι φήμες θέλουν να κοσμούν τα ράφια του ένα μπλουζάκι της εθνικής Ιταλίας από τον τελικό του Euro 2000, όταν έχασε 2-1 από τη Γαλλία (για την οποία έψαξε στα σκουπίδια του γηπέδου), ένα πανό του Γιάρι Λίτμανεν με μήνυμα για το παιδί του, που δεν φάνηκε ποτέ γιατί η ομάδα του έχασε, μία κούπα της Μπάγερν από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 1999 (μία αντίστοιχη έχει και Έλληνας δημοσιογράφος), όπως και το καπέλο της φωτογραφίας, που διατυμπανίζει τη νίκη των Βανκούβερ Κανάκς, πριν τελικά ηττηθούν από τους Μπόστον Μπρούινς και χάσουν τον τίτλο στο χόκεϊ.

Κορυφαίο "λάφυρο", μία μπλούζα του Ρονάλντο. Στις 12 Απριλίου 2000, το "φαινόμενο" ξαναπάτησε γήπεδο μετά από πέντε μήνες απουσίας λόγω τραυματισμού, σε ένα ματς Κυπέλλου της Ίντερ με τη Λάτσιο. Μέσα από τη φανέλα είχε ένα t-shirt με το μήνυμα "χάρη στο Θεό είμαι πάλι κοντά σας". Όμως μετά από 7 λεπτά χτύπησε και πάλι, για να απουσιάσει αυτή τη φορά σχεδόν 2 χρόνια. Πλέον, αυτή η φανέλα βρίσκεται στη Φινλανδία.

Ο άνθρωπος της ιστορίας μας έχει φτιάξει μία δική του αθλητική ιστορία. Με εκατοντάδες πρωταθλητές-φαντάσματα και γκολ που ποτέ δεν μπήκαν.

2 σχόλια:

Αναγνώστες