Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Όταν η Αθήνα αποδοκίμασε τον Κλάπτον

Καλοκαίρι του 1965, μία άσημη μπάντα από τη νοτιοανατολική Αγγλία, οι Glands, αποφασίζει να γυρίσει με βανάκι την Ευρώπη. Ο Τζον Μπέιλι στα φωνητικά, ο Μπέρνι Γκρίνγουντ στο σαξόφωνο, ο Τζέικ Μίλτον στα κρουστά, ο Μπεν Πάλμερ στα πλήκτρα, ο Μπομπ Τέι στο μπάσο, ενώ τις κιθάρες χάιδευε ένας 20χρονος ξανθούλης που στο μέλλον θα άφηνε εποχή: ο Έρικ Κλάπτον.

Η περιοδεία πήγαινε καλά, μέχρι που το συκρότημα έκανε το λάθος να μπει στην Ελλάδα. Πρώτη στάση: Θεσσαλονίκη. Το μαγαζί που είχαν κλείσει να παίξουν τους έριξε... πόρτα επειδή είχαν μακριά μαλλιά οι αλήτες και έτσι οι μάγκες μας ξέμειναν από ρευστό. Τα τελευταία λεφτά έγιναν βενζίνη για το μεταχειρισμένο Ford και έτσι μέσα στην πείνα τους βούτηξαν κρέατα από ένα χασάπη και τα έφαγαν ωμά. 'Ντάξει, μην σιχαίνεστε. Άγγλοι ήταν, δεν είχε μεγάλη διαφορά από την κουζίνα τους.

Η παρέα έφτασε στην Αθήνα τον Αύγουστο και βρήκε μία πόλη ανάστατη. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 15 Ιουλίου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ανέτρεψε τον εκλεγμένο με 53% Γεώργιο Παπανδρέου και έχρισε πρωθυπουργό στη θέση του τον αποστάτη βουλευτή της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα. Ο Παπανδρέου κατήγγειλε την "κυβέρνηση προδοτών" και ξεκίνησε τον περίφημο Ανένδοτο Αγώνα του. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, η αστυνομία σκότωσε σε διαδήλωση της 21ης Ιουλίου τον 25χρονο φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα και ο δρόμος για τη Χούντα ήταν ανοιχτός.

Μέσα στον πανικό, η παρέα του Κλάπτον έψαχνε στέγη για να διδάξει την πρωτοποριακή ροκ μουσική που αγνοούσε η Ελλάδα. Τα μέλη του γκρουπ φιλοξένησαν στα σπίτια τους μουσικοί της εποχής και οι Glands άρχισαν να παίζουν (ως "Greek Loop Band" για χάρη του ελληνικού κοινού) στο "Κλαμπ Ιγκλού" της Δροσοπούλου. Εκεί έκαναν σαπόρτ στους Juniors, ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα της πρωτεύουσας, με ηγέτη τον γόη Θάνο, στερνοπαίδι του μεγάλου μαέστρου Μιχάλη Σουγιούλ. Όπως περιγράφει ο Δημήτρης Πουλικάκος "ήταν τέτοια η ασχετοσύνη του κοινού, που γιούχαραν τους Άγγλους για να ανέβει στη σκηνή ο Σουγιούλ".

Τα live συνεχίστηκαν μέχρι τον Οκτώβρη, όταν η μοίρα χτύπησε τους Juniors. Στις 10 του μήνα, ένα φορτηγό βγήκε στο αντίθετο ρεύμα της Εθνικής και μετέτρεψε σε παλιοσίδερα το Renault 404 που μετέφερε μέλη του συγκροτήματος. Ο 22χρονος Σουγιούλ, που ήδη είχε κάνει τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο παίζοντας στις ταινίες "Η Αλίκη στο Ναυτικό", "Ο Κύριος Πτέραρχος", "Ο Κατήφορος" και "Νόμος 4.000", η 18χρονη μνηστή του, Νάνα Μπενέτου, ο 28χρονος μάνατζερ του γκρουπ, Γιάννης Κρασούδης και η 20χρονη σύζυγός του, Ελένη, σκοτώθηκαν ακαριαία. Ο κιθαρίστας των Juniors, ο 19χρονος Αλέκος Καρακαντάς, ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά ταλέντα της Ελλάδας, ανασύρθηκε σε κωματώδη κατάσταση και ξύπνησε 4 μήνες αργότερα στον Ευαγγελισμό.

Τα εναπομείναντα μέλη του γκρουπ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις εμφανίσεις, στη μνήμη των φίλων τους, με τα έσοδα να πηγαίνουν στους συγγενείς τους. Μόνο που η θέση του κιθαρίστα έμενε κενή. Αυτήν κλήθηκε να καλύψει ο Κλάπτον. Στις 18 Οκτωβρίου, στον κινηματογράφο "Τερψιθέα" του Πειραιά, 10.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη συναυλία των Juniors. Το πλήθος φώναζε "Θάνος, αθάνατος", ενώ πολλοί αποδοκίμασαν τον Αγγλο μουσικό, ζητώντας η θέση να μείνει κενή μέχρι να αναρρώσει ο Καρακαντάς.

Ο Κλάπτον έπαιξε με τους Juniors ακόμα πέντε βράδια, υπό την... απειλή όπλου. Ο επιχειρηματίας του κέντρου "Iγκλού" δεν ήθελε να χάσει το θυσαυρό από τα χέρια του και τον απειλούσε ότι αν προσπαθήσει να φύγει θα τον σκοτώσει. Έτσι ξηγιούνται οι Έλληνες φλώρε Άγγλε.

Τελικά, ο Κλάπτον μπόρεσε να διαφύγει νύχτα, με τη βοήθεια του ντράμερ των Juniors, Μάκη Σάλιαρη, ο οποίος έβγαλε εισιτήρια τρένου μέχρι το Βελιγράδι για τους έξι Άγγλους μουσικούς. Όμως, ο θρυλικός Slowhand της βρετανικής ροκ, τρεις φορές μέλος του Rock and Roll Hall of Fame (μία με τους Yardbirds, όπου συνυπήρξε με τον Τζίμι Πέιτζ των Led Zeppelin, μία με τους Cream και μία ως σόλο καλλιτέχνης), αναγκάστηκε να αφήσει πίσω του δύο "ενθύμια". Στο υπόγειο του "Ιγκλού" έμειναν όμηροι μία πανέμορφη κιθάρα Les Paul της Gibson και ένας ενισχυτής Marshall. Ο Σάλιαρης μπόρεσε να τζουρνέψει την πρώτη και την πούλησε, στέλνοντας τα χρήματα στον Κλάπτον, όμως η μοίρα του ενισχυτή είναι άγνωστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες