Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ωχ αδερφέ!


Πριν από λίγες μέρες, ασχοληθήκαμε με τις παράξενες συμπτώσεις μεταξύ του Αβραάμ Λίνκολν και του Τζον Κένεντι. Μόνο που η ιστορία του πρώτου έχει ακόμα μεγαλύτερες προεκτάσεις. Λίγα χρόνια πριν τη δολοφονία του από τον Τζον Ουίλκις Μπουθ, ο αδερφός του εκτελεστή έσωσε από βέβαιο θάνατο τον γιο του προέδρου, Ρόμπερτ Λίνκολν!

Τον Ιανουάριο του 1865, τέσσερις μήνες πριν τη δολοφονία του πατέρα του, ο Ρόμπερτ Λίνκολν βρισκόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νιου Τζέρσεϊ, περιμένοντας το τρένο για Νέα Υόρκη. Ο κόσμος ήταν πολύς και ξαφνικά σπρώχτηκε από το πλήθος που έτρεχε δεξιά και αριστερά, με αποτέλεσμα να πέσει στις ράγες και να σπάσει το πόδι του, ενώ πλησίαζε με ταχύτητα ένα τρένο το οποίο δεν θα έκανε στάση (σιγά μην ρίσκαραν με την τεχνολογία της εποχής να χρησιμοποιούν φρένα όταν περνούσαν από σταθμούς).

Ορίστε πώς διηγείται την ιστορία ο ίδιος ο Ρόμπερτ Λίνκολν, σε γράμμα του το 1909, προς τον Ρίτσαρντ Ουότσον, διευθυντή του Century Magazine: "Ήμουν καταδικασμένος. Ξαφνικά ένα χέρι με άρπαξε από το γιακά και με ανέβασε στην πλατφόρμα την τελευταία στιγμή. Ο ίδιος άνθρωπος με πήγε στο νοσοκομείο. Αν δεν ήταν αυτός θα ήμουν σίγουρα νεκρός. Ήταν ο Έντουιν Μπουθ".

Όταν αρκετά χρόνια μετά ο Έντουιν Μπουθ έμαθε ότι ο άνθρωπος που έσωσε ήταν ο γιος εκείνου που σκότωσε ο αδερφός του, τού έστειλε ένα γράμμα λέγοντας: "Δεν ξέρω αν πρέπει να μου πεις ευχαριστώ ή αν πρέπει να ζητήσω συγγνώμη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες